Visuelle kunstfag og design-student Karoline i Barcelona

- Utveksling gir ikke bare faglig læring, men utfordrer deg på mange nivåer, fra å flytte alene til en storby, til å tilpasse deg et nytt skolesystem på et ukjent språk.

Hvem er jeg?

Hei! Jeg heter Karoline Krogh, 23 år, fra Ålgård utenfor Stavanger. Jeg studerer visuelle kunstfag og design ved USN (campus Notodden).
Jeg har lenge hatt en drøm om å reise på utveksling, da det er en helt unik opplevelse som jeg tror er viktig for å utfordre seg selv og utvide sin komfortsone. Jeg ønsket å oppleve hvordan det var å studere i et annet land i forhold til Norge og bli kjent med internasjonale folk, kulturer, mat og skolesystem.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

På min utveksling var jeg hos partneren EINA i Barcelona, en relativt liten skole, men veldig gode og spesialiserte innen kunst og design. EINA er en del av Universitat Autònoma de Barcelona (UADB). Jeg valgte å søke meg inn der helt ærlig fordi det virket som det mest attraktive valget (det var ikke så veldig mange alternativer å velge mellom, bortsett fra California, som ville blitt for dyrt). Jeg mener ikke å si at Barcelona ikke var spennende; tvert imot hadde jeg veldig lyst til å reise dit. Alle jeg hadde snakket med kunne bare si gode ting om byen. I tillegg er det perfekt for en kunststudent med en så kulturrik by. Det var også svært fristende med det gode været, maten og muligheten til å utvikle mine spanskkunnskaper (selv om de også snakker katalansk).

Hvordan var mottagelsen?

Mottakelsen, skal jeg være helt ærlig, var veldig overveldende. Jeg var uheldig med at første skoledag ble veldig lang, fordi jeg hadde to fag satt opp samme dag som sammenkomsten og omvisningen, fra 09:00 til 16:00, nesten uten pause, mat og drikke, i tillegg til at det var veldig varmt. Jeg var faktisk helt utafor første skoledag, revurderte hele utvekslingen, men det kom seg! Begynnelsen kan være et sjokk, og det kan ta tid å venne seg til! Det opplevde jeg i hvert fall, man tilpasser seg etter hvert.

På velkomstdagen møtte jeg ikke så mange av de ansatte, men jeg syntes alle lærerne der borte var veldig hyggelige og hjelpsomme. Medstudentene fra Erasmus var også greie, selv om jeg ikke så mange av dem etter den første dagen. De jeg ble kjent med, holdt jeg god kontakt med gjennom hele semesteret. Dessverre ble det ikke arrangert sosiale arrangementer i starten av skoleåret ved EINA, noe som er uvant når man er vant til fadderuken i Norge. Vi opprettet en Erasmus-gruppe, og noen av oss møttes en eller to ganger før vi startet. Utover året ble det arrangert noen få sosiale aktiviteter sammen med de andre studentene ved universitetet, men jeg opplevde at ikke så mange av Erasmus-studentene deltok. Det var likevel hyggelig.

Fasiliteter på campus

Campus bestod av to hovedbygg, "Sentmenat" og "Bosc", med 10-15 minutters gange mellom dem. Begge byggene lå i området Sarria i Barcelona, et veldig pent og rolig område like ved Tibidabo. På Sentmenat hadde jeg de fleste av mine timer. Bygget besto hovedsakelig av klasserom, kontorer og et stilig lite bibliotek med en fantastisk utsikt på toppen. Skolen hadde ingen kantine, så jeg anbefaler å ta med mat. Begge byggene hadde imidlertid kaffeautomater, drikkeautomater og snackautomater. EINA Bosc var mitt favorittbygg, om jeg kan si det sånn. Jeg hadde bare ett fag der, men for meg var det det mest interessante faget fordi det involverte mer fysisk arbeid. Vi jobbet med printing i ulike metoder. Det var steder hvor vi kunne jobbe, men det var ingen dedikert lesesal. Jeg tilbrakte mye tid hjemme, på kafeer eller biblioteker rundt omkring.

Hvordan bodde jeg?

Når det gjelder bolig, tror jeg det var noe av det jeg var aller heldigst med på utvekslingen min. Å finne bolig i Barcelona var ikke så veldig enkelt på grunn av høy etterspørsel og stor mangel. Etter å ha fulgt med en god stund på Idealista.com og sendt mange meldinger (man må være veldig forsiktig med svindel, helst se leiligheten og snakke med dem personlig), fant jeg en fin leilighet i et godt område kalt Sants. Jeg bodde i et jentekollektiv med hun jeg leide av og en annen person, begge fra Katalonia. Det var veldig nyttig fordi de kunne gi mange gode tips, og jeg fikk øvd meg både på engelsk og spansk. Leiligheten min var fin, sentralt plassert, men uten å være i et turistområde. Jeg betalte ca. 550 euro i måneden (inkludert strøm osv.), noe som er en veldig grei pris. Det tilsvarer omtrent 6300 kr, og sammenlignet med Oslo, som er dyrere til tross for å være mindre enn Barcelona, er dette veldig rimelig.

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Når det gjelder matpriser, la jeg merke til at jeg generelt fikk mer for pengene, selv om euroen var høy da jeg var der (nesten 12 kr). Det er fortsatt rimeligere enn i Norge, spesielt på kafeer og restauranter, hvor både maten og drikken er billigere. Jeg er ikke typen som drar mye ut på fest, men den største prisforskjellen må nok være alkoholen. Offentlig transport og taxi er også betydelig billigere! Jeg kunne kjøpe en månedskort for kollektivtransport til 20 euro (227 kr), halvparten av prisen i Oslo. Det var også mulig å kjøpe en 3-måneders billett (med 6 soner) for bare 40 euro (454 kr), men jeg er litt usikker på om tilbudet fortsatt gjelder. Kollektivtransporten er også veldig praktisk, og det meste går hele tiden, så du kommer deg enkelt rundt uten å måtte ta taxi. Jeg hadde ikke tid til å reise mye utenfor Barcelona, men jeg tok en tur til Madrid. Flyreiser fra Barcelona til visse steder kunne være veldig rimelige, og jeg vurderte flere ganger å dra!

Var det kulturforskjeller?

Selve Barcelona by kan jeg anbefale - en utrolig kul og mangfoldig by, det var alltid mye å finne på, ulike markeder hver helg. Arkitekturen er stilig og varierer rundt om i byen, og folkene er like varierte og vennlige. Jeg la ikke merke til store kulturforskjeller, siden jeg ikke ble venner med lokalbefolkningen direkte. Jeg startet å buldre da jeg var der, og i buldringmiljøet, som bestod av både internasjonale og spanske, opplevde jeg at folk var veldig åpne og villige til å prate, selv med fremmede, sammenlignet med i Norge.

Den største utfordringen språkmessig var å møte noen som ikke snakket engelsk, men heldigvis kunne jeg en del spansk og lærte raskt mer. De fleste kunne også kommunisere greit på engelsk. Jeg hørte at noen hadde utfordringer med å møte personer som kun ønsket å snakke katalansk, men jeg opplevde aldri dette selv. Utenom studiene kan jeg si at jeg har lært mye av språket og selvfølgelig også mer om meg selv og det å være selvstendig.

Hvordan var studiet?

Jeg tok totalt seks ulike emner, som er delt opp litt annerledes i Spania enn i Norge. Fire av fagene var på 6 poeng, mens to var på 3 poeng. Totalt utgjorde dette 30 poeng, tilsvarende det norske systemet, men fordelt på flere fag. Mine fag inkluderte ´Project 5´ (visual creation), ´Latest Trends in Design´, ´Creation Laboratories 1´ (Photo and art direction), ´Creation Laboratories 2´ (materials), ´Contemporary Edition´ og ´Strategic Design´. Timeplanen var variert, og jeg utforsket alt fra skaping av kortfilmer til læring om strategisk designtenking. Jeg hadde også muligheten til å eksperimentere med ulike printemetoder som litografi og serigrafi, samt utforske designprosjekter, bærekraft og nye biologiske materialer.

Ærlig talt, arbeidsbelastningen var betydelig høyere enn det jeg var vant med ved USN. Mye av tiden gikk med til skolearbeid, både i undervisning og på fritiden. Dette semesteret var ikke akkurat avslappende, men jeg har fått utrolig mye igjen for det. Jeg har lært mye, både faglig og om å holde seg strukturert og målrettet. Til tross for den intense arbeidsmengden, ville jeg fortsatt dratt igjen.

En av de største utfordringene jeg møtte, som jeg ikke har nevnt tidligere, er at alt foregikk på spansk. Dette kunne være utfordrende til tider, men jeg var ikke alene som Erasmus-student uten flytende spansk. Vi alle kom oss igjennom, og både lærerne og medstudentene var stort sett svært hjelpsomme med oversettelser og forklaringer, og ga ekstra oppfølging når det var nødvendig. Det var spesielt utfordrende i begynnelsen, men jeg tilpasset meg etter hvert, og alt gikk fint til slutt.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg anbefaler på det sterkeste å dra på utveksling, da du lærer utrolig mye – ikke bare om skolen og fag, men om deg selv og om å tilpasse deg en annen kultur. Uansett om det er store eller små forskjeller, så er det en erfaring som gir deg verdifull innsikt. Gjennom en utveksling kan du også lære et nytt språk eller forbedre engelskkunnskapene dine. Du møter mennesker fra ulike nasjonaliteter, skaper spennende kontakter, og åpner dører for nye muligheter. Utveksling gir ikke bare faglig læring, men utfordrer deg på mange nivåer, fra å flytte alene til en storby, til å tilpasse deg et nytt skolesystem på et ukjent språk.

Utviklingsperioden gir deg unike opplevelser som du kanskje ikke vil få muligheten til å gjøre utenom studietiden. I tillegg gir det deg bredere kunnskap og forståelse, som ikke bare er verdifullt for din personlige vekst, men som også kan gjøre deg mer attraktiv i møte med fremtidige jobber.
Jeg ville absolutt gjort alt igjen, selv om jeg kanskje hadde håpet på litt mer avslappet atmosfære og et større sosialt fellesskap. Likevel mener jeg at denne erfaringen har vært svært positiv for meg, og jeg har lært utrolig mye av det!

Om du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt med meg!
E-post: Karoline.krogh64@gmail.com
Instagram: @Karolinekrogh00 eller @Kroghcreations

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Universitat Autònoma de Barcelona (UADB)
Dette reisebrevet handler om
done UADB
done Spania
done Visuelle kunstfag og design

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren