Visuell Kommunikasjon ved HOWEST, University of Applied Sciences

Noe som var viktig for meg var at jeg ville på Erasmus, grunnet at da betaler man ikke skolepenger, samt at man får stipend av EU. Valget mitt falt da på Howest University of Applied Sciences. På dette stedet kryr det av kreative og utadvendte studenter og studier, noe som var en av grunnene til at jeg ble trukket hit.

Hvem er jeg?

Hei fra Belgia!

Hei der! Jeg heter Selina Lea og studerer Visuell Kommunikasjon på campus Drammen. Jeg er opprinnelig fra Sandnes, men bor i Oslo. Jeg har bodd i utlandet som barn og har reist mye i oppveksten, og har alltid villet dra på utveksling og oppleve en del av verden på egenhånd.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Noe som var viktig for meg var at jeg ville på Erasmus, grunnet at da betaler man ikke skolepenger, samt at man får stipend av EU. Valget mitt falt da på Kortrijk i Belgia og Howest University of Applied Sciences, som teknisk sett er en høyskole (Hogeschool West-Vlaanderen er det opprinnelige navnet). På dette stedet kryr det av kreative og utadvendte studenter og studier, noe som var en av grunnene til at jeg ble trukket hit.

En annen viktig grunn var at Belgia ligger veldig sentralt i Europa, og gir mye muligheter for å reise til andre land raskt og billig med tog. Innenfor Belgia som under 26 kan man reise rundt så langt man vil en vei for rundt 65 kroner, som gir gode muligheter for opplevelser av unike og sjarmerende byer.

Hvordan var mottagelsen?

Mottakelsen på campus var mye bedre enn forventet. Fadderuka var full av masse kjekke arrangementer og utflukter, samt at vi hadde en egen dag for en internasjonal matkveld med stands med smaksprøver lagd av Erasmus studenter. Howest gjorde en veldig god jobb i å gjøre det å begynne på en ny skole mye mindre skummelt. I selve mottakelsen så vi hvor mange utvekslingselever vi faktisk var her, og det var overraskende mange. Styret av ansatte for oss utvekslingstudenter består av flere flinke og effektive mennesker som vil det beste for oss og hjelper oss med alt fra a-å.

Fasiliteter på campus

Howest har flere fakulteter spredt over byen, og noen må bytte campus for noen forelesninger. Jeg slipper heldigvis dette, og har kun forelesninger i hovedbygget. Alle fakultetene har etter min kunnskap egne kantiner, som lager fersk mat hver dag.
Når det kommer til lesesaler er jeg litt skuffet, det er flere steder å sitte i kantina, men det er for mye lyd til å lese. Til vanlig er det et større bibliotek i sentrum, men det har vært under renovasjon helt til nå(september til nesten ut november). Vi pleier derfor å sette oss på cafeer iblant, da det ikke er like dyrt som å gå på café i Norge. Det finnes et lite skolebibliotek i bygget mitt, som også leier ut massevis av medieutstyr som kameraer og opptaksutstyr. Det finnes også et par podcaststudioer samt et profesjonelt studio for tv-nyheter som kan brukes av alle.

Hvordan bodde jeg?

Jeg bor faktisk på et enerom på et hostel sammen med 7 andre Erasmus-studenter. Her har jeg eget rom med seng, skrivebord og bad. Jeg har vært veldig heldig med å bo i kollektiv med fantastiske folk som jeg vet blir venner for livet. Sammen lager vi mat sammen og har kvelder innimellom der vi lager mat fra landet vi kommer fra til hverandre. Det finnes også studentboliger her som er bygget i et gammelt sykehus, der man deler dusj og kan velge rom med eller uten toalett. Standarden på disse er lavere enn SSN sine studentboliger, men de fungerer greit for korttidsleie. Fordelen er at man blir lettere kjent med andre studenter. Man kan også velge å leie privat, men mange utleiere leier kun ut for 1 år minimum. De bygger mer studentboliger fordi det er stor mangel på dem, så vær tidlig ute og søk!

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Prismessig er Belgia litt rimeligere enn Norge på det meste. Studentbolig her koster for det meste mellom 300-450 euro. Euroen kan man i skrivende stund gange med 10 for å få norske verdien. Middag på restaurant er litt billigere, drikkevarer og alkohol er mye billigere enn i Norge. En belgisk øl koster rundt 2.50 til 5 euro og et glass vin koster som regel 5-6 euro. Matvarer på matbutikken er også litt rimeligere, mens personlige artikler som såper og slikt er litt dyrere enn Norge. Offentlig transport i byen har jeg ikke benyttet meg av derav man sykler overalt, og har sykkelstier overalt som gjør det til raskeste transportmiddel. I løpet av reisen min har jeg reist mye innenfor Belgia for ca. 12 euro tur retur, så typ Brussel, Brygge, Gent, Antwerpen osv. er denne prisen. Bestiller man litt tidlig kommer man seg over grensene til en grei pris. Jeg betalte ca. 80 euro tur retur Paris, og ca. 60 euro tur retur Amsterdam.

Var det kulturforskjeller?

Da jeg skulle dra hit hadde jeg ikke superstore forventninger til byen Kortrijk, men jeg ble positivt overrasket. Det er en trygg og sjarmerende by som er verken for stor eller for liten. Noe vi har opplevd av dagsturer til andre større byer er at de har for mye turister og folk, og at det føles deilig på toget hjem til den roligere byen. Den har alt man trenger, og belgiere er hyggelige og flinke i engelsk. Byen ligger godt plassert og gir mange reisemuligheter.

Jeg opplevde mer kulturforskjeller enn jeg trodde jeg skulle, siden jeg så for meg Belgia som ganske likt Norge. Jeg så også for meg at belgiere ikke konsumerte så mye øl, vafler, majones og pommes frites som stereotypen, men der tok jeg feil. Noen andre kulturforskjeller jeg opplevde var at belgiske studenter reiser hjem til familiene sine i helgene, så det finnes så og si ikke noe uteliv i helgene her i byen, så alle studentfester skjer på torsdager. Ellers kan man ta turen til Gent nabobyen for bra uteliv i helgene. Ellers er sykkelkulturen er kanskje største sjokket, at så og si alle sykler overalt. Jeg har sett treåringer sykle og jeg har sett åttiåringer sykle, alle sykler. Det er faktisk trafikk i sykkelfeltet om morgenen, og det er en kunst å manøvrere seg i. Et annet sjokk er at man kan kjøpe alkohol når som helst, hvor som helst og det kan være på tilbud. I fadderuka fikk vi både øl, vin og bobler på skolen og av skolen som var et stort kultursjokk.

Språkmessig snakker nord-Belgia (Flandern) flamsk, som er en variasjon av nederlandsk. Sør-Belgia (Vallonia) snakker fransk. En liten del snakker også tysk, men selv belgiere teller dem sjelden med. Belgiere snakker veldig bra engelsk, og de gangene de glemmer et ord og sier det på nederlandsk forstår jeg ofte hva de mener. Til min store overraskelse i Basic Dutch timene mine er nederlandsk og norsk ganske likt, som gjør det litt lettere å lære. Jeg var ikke den på ungdomsskolen og videregående som var gladest i å lære fransk, men jeg har fått bruk for det her også, samt at å lære litt flamsk er overraskende gøy.

Hvordan var studiet?

Som nevnt tar jeg faget Basic Dutch, men det er bare et av ni fag. Åtte fag er 3 studiepoeng, mens et er 6 studiepoeng. Dette gjør at fagene er generelt mindre krevende og føles mer som videregående enn universitet. Arbeidsmengden er dermed mye større, og man har stort sett mange mindre oppgaver man må gjøre. Fordelen er at noen av disse oppgavene teller en prosent av eksamen. Belgiske venner av meg (som også har tatt universitetsutdanning i Belgia) sier at siden Howest er en høyskole, er det mer selvstendig jobbing med oppgaver i motsetning til forelesninger. Jeg har hatt veldig få forelesninger der man sitter og hører på en person som snakker, de aller fleste timer er praktiske. En ekstra fordel er at Howest bruker også Canvas og TimeEdit, slik USN gjør.

Man kan velge noen fag å ha ekstra uten og måtte ta eksamen om man vil det, samt bytte om noe ikke passer. Jeg endte opp med å bytte et fag. Fagene jeg har er Basic Dutch, Integrated Project(radioshow), Video, Images, Meeting Flanders Today(skoleturer), Project Management for Creatives, Event Management, Newsroom & Projects og International Media.

I disse fagene lærer du:
-Samarbeid på tross av kulturer og språkbarrierer
-Språk
-Bilde & videoredigering med Photoshop, Canva og Premiere
-Excel for business
-Om TV, radio og podcast
-Lage og gjennomføre et live radioshow på 60 min
-Redigering lyd med Audition
-Å skrive artikler & blogginnlegg
-Å jobbe med reelle arbeidsgivere og planlegge events
-Presentering og pitching
-Om globalisering og medienes kraft i samfunn over hele verden
-Medier og ytringsfrihet med tanke på eide medier

Å studere i utlandet versus i Norge for en så kort periode som et semester gjør virkelig at man setter mye større pris på tiden sin. Man prioriterer reising og opplevelser med venner mer enn hjemme, fordi hjemme føler man at man har mer tid. Man bruker ikke aktivt så mye tid på å bygge gode vennskap hjemme som når man er på utveksling, for man vil sjelden være igjen i en slik situasjon er folk fra hele verden vil knytte kontakt med deg. Man lærer å sette mye større pris på stedet man er og folka som man har rundt seg, for man har dem for mye kortere tid. Akkurat det syntes jeg er veldig vakkert, for man setter så mye mer pris på de små tingene. Derfor anbefaler jeg alle å dra på utveksling. Jeg lover, i starten er det kanskje beintøft og skummelt, men det er så utrolig verd det i lengden. Nå har jeg venner fra USA, Mexico, Frankrike, Belgia, Nederland, Spania, Italia, Serbia, Sverige og Latvia.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg vil rangere min utveksling en 4/5, eneste som trekker ned er mangelen på gode lesesaler og at skolen stenger i 18 tida, men hei er man disiplinert og klarer å studere på hybelen er det ingen problem! Men, definitivt 5/5 for opplevelser og minner!



Om du/dere har noen spørsmål er det bare å kontakte meg på Instagram eller Facebook;

E-post: selina.lea@outlook.com
Facebook/Messenger: Selina Lea
Instagram: Selinaleaaa

Min opplevelse totalt

Bra
Bra
Bra
Bra
Bra
Les mer om Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST)
Dette reisebrevet handler om
done HOWEST
done Belgia
done Visuell kommunikasjon

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren