Visuell Kommunikasjon student Karoline ved University of Technology Sydney

Utveksling er noe du ikke vil gå glipp av, spesielt når det kan kombineres med sol, surfing, dyreliv og reising. Jeg vil ta med meg utrolig mye lærdom når det gjelder det faglige, språklige og forståelse for ulike kulturer.

Hvem er jeg?

Mitt navn er Karoline Tolo, jeg er 21 år og studerer en bachelor i Visuell kommunikasjon ved USN, campus Drammen. Jeg ville dra på utvikling på mitt 5.semester, fordi jeg ønsket å få nye erfaringer, bli bedre i engelsk, få opplevelser for livet, bli kjent med internasjonale studenter og utfordre meg faglig ved å utforske unike læringsmuligheter.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg var på utveksling hos University of Technology Sydney (UTS) og søkte meg hit hovedsakelig fordi skolen er lokalisert i en kjent storby, et sted jeg alltid har ønsket å oppleve! Skolen tilbyr spennende og interessante fag som ville bidra til å utvide mine kunnskaper. Samtidig ønsket jeg å reise til et engelskspråklig land, slik at det ville være enkelt å forstå foreleserne og fagene.

Hvordan var mottagelsen?

Mottakelsen ved UTS var svært trygg. Ansatte går rundt på skolen og er villige til å hjelpe deg til enhver tid. De er svært engasjerte og hjelpsomme. Vi fikk mye diverse informasjon uken før skolestart og det blant annet arrangert «orientation week». Arrangementet besto av å besøke stander på skolen som presenterte mange ulike klubber du kunne melde deg inn i, omvisninger rundt på skolen og diverse arrangementer/aktiviteter for å bli kjent med medstudenter som kommer fra ulike steder over hele verden. Det var alltid noe du kunne bli med på i regi av skolen, ikke kun den første uken, men også gjennom hele semesteret. Det var enkelt å få seg venner, ettersom de aller fleste er åpne for å bli kjent med andre.

UTS var også gode på å prioritere internasjonale studenter. Jeg hadde et sterkt ønske om å bytte fag etter at fristen var ute, men med hjelp av UTS Student Centre, fikk jeg veiledning på hvordan å skrive og sende en søknad for å få godkjent fagbytte. Merk at dersom du har medisinske dokumenter som underbygger søknaden, blir den enklere godkjent. UTS Student Centre hjelper studenter med store og små problemer, og var en trygghet å ha tilgjengelig.

Fasiliteter på campus

UTS City campus består av en rekke bygninger (totalt 20 bygninger!) og arenaer som omfatter undervisning og sosiale aktiviteter.

Kantine:
Skolens hovedbygg har en stor mat hall kalt UTS Central Food Court og den består av flere ulike kafeer, restauranter og butikker med gode studentpriser. Her får du alt fra sushi til kebab. UTS tilbyr sunn og rimelig mat på campus, inkludert vegetariske og veganske alternativer. Det er også noen mindre kafeer i flere av de andre byggene, ettersom det kan være store avstander fra et bygg til et annet. Skolen har også tre barer; The Terrace, The Loft bar og UTS Underground bar.

Treningstilbud:
UTS har en egen gym kalt ActivateFit.Gym, der alle kan bli medlem.

Lege/psykolog/ tannlege osv. :
UTS tilbyr en helsetjeneste (UTS Health Service) som omfatter blant annet medisinsk tjeneste, rådgivningstjeneste og selvhjelp, støttegrupper, flertrosprest og psykologisk klinikk.

Lesesal:
UTS har et fantastisk bibliotek over to etasjer. I tillegg tilbyr skolen en lesesal (UTS Reading Room) som består av to etasjer. Dette er et lysfylt rom for stille arbeid og lesing. Det er store glassvinduer som gir studentene fin utsikt mot byen!

Hvordan bodde jeg?

Boligjakten var en av de største utfordringene jeg møtte på når jeg skulle på utveksling til Australia, ettersom du ikke kjenner til hvilke områder du burde bo i eller boligmarkedet. Jeg bodde i en privat to-soveroms leilighet sentralt i byen (Darling Harbour), sammen med to andre nordmenn som jeg reiste ned hit med. Det var kun 15 min gåavstand til skolen. Vi betalte 11 500 kr per pers hver måned (alle regninger inkludert), som er en grei pris her i Australia i forhold til beliggenhet, standard og størrelse på leiligheten. Vi fant leiligheten gjennom realestate.com og fikk den kun én uke før avreise. Andre gode nettsider vi søkte på var gumtree.com, domian.com og flatmates.com. Du kan også se direkte på eiendomsagentenes nettsider og kontorer. I tillegg er det mulig å melde seg inn på Facebook grupper (f.eks. ANSA Sydney eller grupper tilhørende skolen) og høre om noen har et ledig rom eller vil lete sammen med deg. Jeg ville også anbefalt å søke rom på studentbolig/internat via campus, for å bli kjent med andre internasjonale studenter.

Vi prøvde å skaffe bolig i flere måneder, ettersom vi ville unngå å stresse med dette når vi ankom Australia. Grunnen til at vi fikk leiligheten så sent, var pga. vanskeligheter med å kommunisere på tvers av landegrenser, høye priser på dårlige standarder og at veldig få er interesserte i å leie ut til mindre enn 6 måneder. I tillegg opererer eiendomsagentene i Australia på en helt annen måte enn i Norge. De fleste har et poengsystem hvor du må nå en satt poengsum for i det hele tatt å kunne søke. Poeng oppnår du med forskjellige typer dokumenter som f.eks. lønnslipp, fødselsattest, førerkort og pass. Det var ikke bare bare å finne bolig, men det skal sies at du vil finne bolig uansett, så lenge du ikke kommer med urealistiske planer om hva du ønsker i forhold til hva du er villig til å betale for. Generelt er standarden på boliger noe lavere enn i Norge. En ting jeg må påpeke er at vi var heldige som fikk en leilighet som så ganske lik ut som på bildene i annonsen, ettersom det er mye lureri i boligmarkedet her. Mange studenter blir lurt av annonsebildene og ser ikke boligen fysisk, og ender opp med en leilighet som ikke er noe særlig. De aller fleste anbefaler derfor å ha et midlertidig bosted de første ukene her nede for å kunne dra på boligvisninger. Det er absolutt noe jeg også anbefaler, men husk å sette av 1-2 uker til dette! Jeg vil også anbefale å planlegge på forhånd (uansett om du velger å sikre deg bolig før eller etter ankomst) for å vite hvor du bør lete og hva du kan forvente. ANSA var til god hjelp til å svare på alle slags spørsmål jeg hadde, noe som gjør det tryggere å gjøre beslutninger!

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Generelt sett er prisene rundt det samme i Australia som i Norge.

Når det gjelder bolig, avhenger prisen av hvor i Sydney du ønsker å bo. Jo mer sentralt eller nær stranden, jo dyrere. Som oftest er boligene overpriset i forhold til standarden.

Mat og drikke er noe billigere i Australia enn i Norge, men pris på kjøtt, frukt og grønt endrer seg fort. Prisendringene skyldes oftest naturkatastrofer og tørke. Sydney har en matbutikk (Aldi) som er svært mye billigere enn de store kjente matbutikkene (Coles og Woolworths) som er verdt å merke seg. Det finnes også flere markeder som arrangeres på ulike dager som tilbyr billigere produkter, f.eks. Paddys market. Ofte er drikkevarer på salg og på de aller fleste puber/restauranter er det happy hour! Generelt er drikkevarer billigere i Australia enn i Norge. Å spise på restaurant i Australia er ofte billigere enn i Norge, i tillegg til at det er et stort utvalg av mat og drikke fra over hele verden.

Det er forholdvis enkelt og ofte rimelig å reise rundt i Australia, avhengig av hvor du drar. Offentlig transport i og rundt Sydney består av buss, trikk og tog. Priser på weekendturer i Australia avhenger av hvor du drar til, hvor langt du drar og på hvilken tid. Generelt sett er prisene like som i Norge eller hakke dyrere på hoteller og flybilletter. Hostell er et rimeligere alternativ dersom du ikke behøver så høy standard. Det er verdt å merke seg at flyselskaper som JetStar og Tiger Airways ofte har tilbud. Tog er derimot billigere enn fly.

Var det kulturforskjeller?

Sydney er en stor by med rom for svært mange nasjonaliteter og byr på alt du kan tenke deg. Det er alltid noe å finne på bare noen meter fra hjemmet ditt. Det er lett å teste ut unike matretter og aktiviteter. Ettersom kollektiv transport er lett tilgjengelig, kan man enkelt dra rundt i byen og søke til steder du måtte ønske – om det er nasjonalparker, strender eller dyreliv.

Det merkes at det er kulturforskjeller i forhold til fremmede. Jeg opplever at folk er mer åpne og imøtekommende mot ukjente her sammenlignet med Norge. Folk hilser og spør hvordan det går og er alltid åpne for å hjelpe med alt og ingenting.

Det er svært enkelt å kommunisere med australiere, ettersom de er svært imøtekommende og nokså tydelige i praten. Til tider kan de snakke litt fort og kombinert med aksenten kan det være vanskelig å henge med, men dersom du spør om de kan gjenta, så tar de det med et smil! Du blir aldri lei aksenten og det er alltid gøy å lære seg australske slang-ord.

Hvordan var studiet?

Studiet var noe likt som ved USN med tanke på at det var mye gruppearbeid og at studiegruppene var nokså små. Vi var mellom 20-30 studenter per klasse, noe som bidrar til bedre læringsutbytte. Det har vært svært lærerikt å samarbeide med både internasjonale og lokale australske studenter gjennom gruppearbeidene. Alle mine eksamener besto av innleveringer og lærerne så stor verdi i prosess og ikke kun på sluttresultatet – slik som USN også. På den andre siden var det mange ulikheter når det kom til arbeidsbelastning, oppmøtekrav og vurdering.

Arbeidsbelastningen var noe høyere ved UTS enn ved USN. Foreleserne gir studentene mye arbeid som skal gjøres på kort tid. De ønsker at studentene skal jobbe jevnt gjennom hele semesteret og forventer derfor fremgang uke for uke. Vi fikk derfor arbeidsoppgaver med korte frister i hvert fag gjennom hele semesteret, som hver utgjør en viss prosentandel av den helhetlige vurderingen. Det å være aktiv og til stede i forelesninger teller også. Mot slutten av semesteret var det innleveringseksamen, som har størst uttelling på den endelige karakteren. Dette står i motsetning til USN, der du får 1-2 store innleveringer med lengre tidsfrister gjennom semesteret + eksamen. Undervisningene på UTS besto av forelesninger og studiotimer som ble presentert av engasjerte og omgjengelige forelesere. Det skal sies at semestrene i Australia er kortere enn i Norge. Jeg opplevde semesteret som kort og intenst, og jeg måtte jobbe en del mer enn forventet. Samtidig blir du tvunget til å ha flere baller i luften og være effektiv – dette er spesielt en god øvelse for arbeidslivet. Til tross for dette, var det ikke vanskelig å oppnå gode resultater, så lenge du møter opp og viser fremgang for hver uke.

Emnene jeg tok:
- 84611 Integrated Product Design
- 87222 VC Design Project: Symbols, Systems and Visual Play
- 87559 VC Moving Image Design: Motion Graphics
- 87659 VC Moving Image Design: Video

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg anbefaler på det sterkeste å reise på utveksling til Australia. For det første er det en unik mulighet for å utforske en ny kultur, få nye erfaringer, nye perspektiver, knytte kontakter, utvide kunnskap, bli bedre i engelsk, bli mer selvstendig og ikke minst vil du få opplevelser for livet. I tillegg er det godt tilrettelagt av USN og du får støtte fra Lånekassen. Penger kommer og går, men opplevelser varer for evig. Utveksling er noe du ikke vil gå glipp av, spesielt når det kan kombineres med sol, surfing, dyreliv og reising. Jeg vil ta med meg utrolig mye lærdom når det gjelder det faglige, språklige og forståelse for ulike kulturer.

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om University of Technology, Sydney (UTS)
Dette reisebrevet handler om
done UTS
done Australia
done Visuell kommunikasjon

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren