Sykepleiepraksis student Tuva på Københavns Professionshøjskole

Jeg ønsket å dra på utveksling for å oppleve noe nytt, og for å bli mer selvstendig. I tillegg har jeg lenge hatt et ønske om å bo i København, derfor var utveksling dit helt perfekt. Jeg hadde også hørt mye positivt om sykepleierutdannelsen i Danmark.

Hvem er jeg?

Hva heter du: Tuva Rønningen Bjørnstad
Hva studerer du ved USN: Bachelor i sykepleie.
Hvorfor ville du på utveksling: Jeg ønsket å dra på utveksling for å oppleve noe nytt, og for å bli mer selvstendig. I tillegg har jeg lenge hatt et ønske om å bo i København, derfor var utveksling dit helt perfekt. Jeg hadde også hørt mye positivt om sykepleierutdannelsen i Danmark.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Hvilken partner er du på utveksling hos? Københavns Professionshøjskole.
Hvorfor søkte du til denne partneren? Jeg ønsket å ta min utveksling i Danmark, mer spesifikt i København.

Hvordan var mottagelsen?

Før praksis startet arrangerte skolen en velkomstuke for internasjonale studenter, med ulike forelesninger. Da fikk vi bli kjent med andre sykepleiestudenter på utveksling, og andre studenter fra andre linjer. I tillegg var det noen av kveldene egne arrangementer for å bli bedre kjent med hverandre og København. Før oppstart fikk vi også tilsendt et «Pre-Arrival Kit» som guidet oss gjennom de ulike campusene, hvordan bestille studentkort, hvordan søke om cpr-nummer, transport i København, viktige nummer, dansk kultur osv.

Ved oppstart ble det arrangert noen arrangementer med alle utvekslingsstudentene for å bli kjent med hverandre, og for å bli litt kjent i København. Utover dette har det også jevnlig blitt arrangert for eksempel båttur i kanalene i København og turer til områder i og utenfor København.

Fasiliteter på campus

Ettersom at jeg store deler av utvekslingen hadde praksis ble jeg lite kjent med skolen, så jeg kjenner ikke så godt til hvilke fasiliteter som finnes på de ulike campusene. Men skolene har bibliotek, kantine og studentbar/cafe.

Hvordan bodde jeg?

Det å finne et sted å bo i København opplevde jeg som noe vanskelig. Jeg kom tilfeldig over Nido Bryggen som var nye studentboliger som skulle være innflytningsklare i september, og var heldig og fikk leilighet/studio her. Nido tilbyr ulike typer rom, og man kan velge mellom enkeltrom eller dobbeltrom. Rommene var ferdig møblerte noe som er perfekt når man er på utveksling. Alle rommene har eget kjøkken og bad. I tillegg var det en rekke andre fasiliteter som for eksempel felleskjøkken, treningsrom, vaskeri, studierom og rooftop. Ettersom at bygget ikke var innflytningsklart når jeg reiste på utveksling bodde jeg i mellomtiden på Cabinn Hotels. Er man student og mangler et sted å bo tilbyr Cabinn hotelleiligheter til studentrabatt. Leilighetene er utstyrt med et lite tekjøkken og eget bad, samt tv, skrivebord og Wifi. Man har også tilgang til blant treningsrom, et felles kjøkken og vaskeri.

KP er behjelpelige med å finne bolig, men de kan ikke garantere at man får innenfor København-området. Hvis man søker bolighjelp gjennom KP, får man kun et tilbud. Jeg forsøkte å søke gjennom skolen, men boligen jeg ble tilbudt lå et godt stykke unna både praksisplass, skolen og København-sentrum.

Andre alternativer: The Mark – samme konsept som Nido - hvor man kan leie enkelt- eller dobbeltrom, og som også har en rekke fasiliteter. Kan også leie gjennom for eksempel Forenom som har leiligheter rundt om i København, men dette kan være veldig dyrt alene.

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

• Bolig: Boligprisene varierer en del. Det er dyrt å bo sentralt i København, men billigere jo lenger ut av København man kommer. Leiligheten jeg leide lå relativt sentralt, og kostet omtrent det samme som en tilsvarende leilighet sentralt i Oslo.
• Mat på matbutikk: Noe er billigere, noe er dyrere, men mye er likt.
• Middag på restaurant: Relativt likt, men kanskje noe billigere i København.
• Drikkevarer: Alkohol var billigere på butikken, men omtrent samme pris som i Norge på utesteder og barer.
• Offentlig transport/Taxi: Offentlig transport kan være dyrt. Hvis man har CPR-nummer kan man som student få ungdomskort, noe som vil si at man kan reise rundt i alle Københavns «soner» for en fast pris. Jeg hadde ikke CPR-nummer da dette ikke er nødvendig for nordmenn som skal bo under 6 måneder i Danmark. Jeg kjøpte derfor Community card for et visst antall soner, slik at jeg kunne ta metro, tog og buss ved behov. Hvis man tenker å benytte den offentlige transporten ofte, vil jeg anbefale å kjøpe Community Card da man etter min mening får god valuta for pengene. Kjøper man kun et ordinært reisekort betaler man for hver reise.
• Weekendturer (hoteller, tog, osv.): Kort reisevei over til Malmø. Kan også reise rundt i Danmark og over til Tyskland hvis man har noen dager fri.

Var det kulturforskjeller?

Jeg syns København var en fantastisk by å bo i. Det er så mye man kan gjøre og oppleve der. Det er mange gode spisesteder og utesteder, mange spennende museer, shopping, flotte parker og om sommeren mange fine badesteder.

De første dagene måtte jeg konsentrere meg, og enkelte danske ord var vanskelig å fange opp, men jeg forsto som regel konteksten. Men jeg opplevde det som utfordrende når det var flere som snakket samtidig. Men det ble lettere å forstå for hver dag. Jeg snakket som regel norsk, men byttet på enkelte ord som jeg opplevde at danskene ikke forsto. Mange dansker la i starten over til engelsk så fort de hørte at jeg snakket noe annet en dansk.

Hvordan var praksisen?

Jeg hadde psykiatripraksis, og fulgte 3. semester, da man kan ha psykiatri på både 3. og 6. semester.

Hvordan er praksisen og praksisveilederne?

Jeg hadde min praksis på Psykiatrisk center Ballerup, og var på en lukket, intensiv avdeling. Praksisen var veldig spennende, blant annet fordi man arbeidet mye tverrprofesjonelt. Det var en del pensum veilederene forventet at man skulle lese ved siden av praksisen, og det var noen obligatoriske oppgaver man skulle levere inn underveis, men disse var veldig nyttige. Praksisveilederene var hyggelige, og de hadde en egen utdannelse for å kunne ha studenter.
Hvordan er læringsutbytte?

Læringsutbyttene var relativt like de fra USN.
Hvordan er det å ta praksis i utlandet versus hjemme i Norge?

I praksis er den den kliniske veilederen som vurderer praksisen din, og ikke en veileder fra skolen. Man er i praksis i 8 uker, og skal totalt ha 240 timer. Forskjellen er at man ikke har 10% sykefravær slik som vi har på USN. Man må ha 100% oppmøte.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg anbefaler absolutt å reise på utveksling. Jeg har hatt tre fantastiske måneder i København hvor jeg har opplevd utrolig mye, og fått veldig gode venner. Jeg har ikke en eneste negativ ting å si om verken utvekslingen eller København.

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Københavns Professionshøjskole (KP)
Dette reisebrevet handler om
done KP
done Danmark
done Sykepleie

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren