Sara i hjemmetjenestepraksis i Nederland

Det var jo egentlig tilfeldig at det skulle bli Nederland jeg dro til, og jeg hadde i grunn ikke så mange forventninger, men jeg er utrolig glad for at jeg dro. Utveksling er ikke bare for den akademiske læringens skyld; det er også en kulturell opplevelse hvor man får mulighet til å vokse som person og kanskje finne seg selv.

Hvem er jeg?

Jeg heter Sara Kværne og studerer bachelor i sykepleie. Jeg hadde erfaring fra flere norske hjemmetjenester fra før, så da jeg måtte ut i praksis i hjemmetjenesten som obligatorisk emne tenkte jeg at jeg likegodt kunne oppleve hvordan hjemmetjeneste i utlandet var – jeg kjente jo den norske modellen så godt fra før.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg tok min hjemmetjenestepraksis ved Hanze University of Applied Sciences I Groningen, Nederland.
Det var egentlig relativt tilfeldig! Jeg hadde allerede fylt inn ønskene mine for 1.- og 2. prioritering på hvor jeg ønsket å dra på utveksling, og hadde ett ønske igjen. Jeg var ikke interessert i de andre partnerne, og tenkte at jeg kunne sette inn Nederland bare for å sjekke om jeg kom inn. Jeg kunne jo bare avslå uansett. Jeg endte opp med å bli klarert og takket allikevel ja til plassen – det angrer jeg ikke et sekund på!

Hvordan var mottagelsen?

God. Jeg var kun på skolen tre ganger da jeg ikke tok opp utenlandske emner – jeg hadde kun praksis ute i hjemmetjenesten. Skolebesøkene var i forbindelse med møte med internasjonal koordinator for sykepleie samt internasjonal middag med andre utvekslingsstudenter.
Jeg fikk kontaktinformasjonen til flere relevante mennesker som var åpne for at jeg kunne kontakte dem da jeg skulle trenge det. Jeg følte meg ivaretatt og trygg under hele utvekslingsoppholdet.

Hvordan bodde jeg?

Vær tidlig ute med boligsøk! Dette sto det både på USN sin utvekslingsside, og som informasjon fra den nederlandske dosenten som hadde stått for organisering av avtale mellom universitetet og praksisplassen. Allerede 3-4 måneder før utreise bør man på alvor begynne leting etter bolig.
Nederland er et land med høy populasjon i forhold til størrelse. Groningen, der jeg bodde, er en av de mest kjente studentbyene. Det er trangt om plassen! Jeg brukte både Sugar Homes, Xior, The Social Hub, SSH, Kamernet, Hospi Housing, Facebook Groups og Marketplace for å finne et sted å bo.
Dessverre er det slik at man både må betale for å bruke flere av disse funksjonene, samt vente lenge på svar (dette gjelder både tilbud for kontrakt samt avslag på søknad).

Jeg er lettlurt av meg og var skremmende nære av å bli svindlet flere ganger på Facebook Marketplace. Da for eksempel Groningen er såpass ettertraktet for (internasjonale) studenter er det mange som forsøker å lure oss som er på boligjakt. Vær forsiktig! Dessverre er det også flere (reelle) utleiere som ikke ønsker internasjonale leietakere.

Rundt 11 dager (!) før avreise ble jeg kontaktet av en person fra en gruppe på Facebook som hadde sett en kommentar jeg hadde lagt igjen under et innlegg angående en bolig. Han viste meg et ledig rom i en leilighet, og vi inngikk en muntlig avtale. Det var fra min side bare å håpe at dette var reelt (og det var det!).
Land bolig før avreise – hotell vil koste deg dyre dommer og anbefales ikke!

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

• Bolig
Samme priser som vi er vant med i Norge.
• Mat på matbutikk
Billigere enn forventet! Det er jo gjerne slik at når man drar på utveksling ønsker man gjerne å kose seg litt ekstra, men skal man se på utgiftene bare til ukeshandelen brukte jeg 320-370kr hver tredje uke.
• Middag på restaurant
Samme som norske priser.
• Drikkevarer
Generelt noe billigere.
• Offentlig transport/Taxi
Sykkel er hovedtransportmiddelet i Nederland. Man kan få kjøpt bruktsykkel til en noe billigere pris enn i Norge, eller så kan man leie, for eksempel gjennom Swapfiets. Her kan du kjøpe månedsabonnement, hvor du først får 1 måned gratis, deretter betaler i underkant av €20/mnd.
En bussbillett er omtrent halvparten så billig som i Norge.
Togbilletter er dyrt, omtrent samme som norske priser. Tog fra Groningen til Amsterdam Centraal koster i underkant av €30. Det lønner seg å skaffe seg et OV-chipkaart og sette abonnement på dette dersom man reiser mye med tog. Det gjorde jeg! Med OV-kortet kan man også leie bysykkel.
• Weekendturer (hoteller, tog, osv.)
Hotellprisene er omtrent på lik linje som norske priser.

Var det kulturforskjeller?

Groningen er en fantastisk by for studenter. Både studieplasser/bibliotek, uteliv og andre sosiale arrangementer m.m. er virkelig tilpasset den unge befolkningen.

Jeg opplevde at nederlenderne var mer åpne for fremmede enn nordmenn. Det er klart at nordmenn er mer innesluttede og sjenerte ovenfor fremmede enn de fleste andre kulturer, men det var en positiv oppdagelse allikevel.
Generelt sett er det ikke betydelige forskjeller på kulturene våre.

Selv synes jeg at nederlandsk er en fin blanding av norsk, engelsk og tysk, og siden jeg tok tysk på ungdomsskolen i tillegg til at jeg har godt språkøre, fant jeg det overraskende lett å forstå mye av det som ble sagt, relativt kjapt etter at jeg ankom landet. Også omstendighet og scenario gjorde at dersom jeg forstod kun ett ord i en setning som ble sagt, kunne jeg allikevel forstå meningen.
Mange av de eldre brukerne (klientene, som min praksisplass kaller dem) pratet ikke/dårlig engelsk.

Vi klarte dog ofte å kommunisere direkte, også ved hjelp av kroppsspråk. Ellers kunne veileder forklare og digitale oversettelsesverktøy anvendes. Jeg synes det var kjempegøy!

Hvordan var praksisen?

Sykepleie i hjemmebaserte tjenester + sykepleie med fokus på ledelse, veiledning og innovasjon.
Jeg ble tildelt to veiledere, men gikk mer med den ene da den andre havnet i permisjon samt ferie. Jeg gikk også en del med andre ansatte da min (hoved-) veileder var i ferie. Praksisplassen tok meg veldig godt imot. Det var første gang de skulle ha en internasjonal student hos seg. Ikke alle snakket like godt engelsk, men som skrevet ovenfor gikk det veldig greit.

Arbeidsoppgavene som var direkte vedrørende brukerne var av lik art som i Norge, men jeg fikk inntrykk av at jeg havnet på en spesiell praksisplass. Buurtzorg, hjemmetjenesten jeg var praktikant hos, skilte seg ut fra andre nederlandske hjemmetjenester. Der hadde de nemlig ikke noen leder/sjef. Alt av turnusordning, intervju med nye potensielle ansatte, ferieavvikling, kontraktskriving, møteinnkalling, brukermottakelse, uniformsreglement, eventuelle ansattkonflikter o.s.v. ble utført internt. Neste hakk over de ansatte er direktør, men tjenesten er meget selvadministrerende, og det forventes at alle bidrar på lik linje. Det var ganske interessant i forhold til at læringsutbyttene mine de siste ukene skiftet mer fokus mot ledelse.
Det var en fin praksisplass, og vi hadde gjensidig respekt og tålmodighet med hverandre. Jeg fikk mange gaver da jeg gikk av den siste vakten; både fra brukere og ansatte.

Anbefaler jeg utveksling?

Ja! Det var jo egentlig tilfeldig at det skulle bli Nederland jeg dro til, og jeg hadde i grunn ikke så mange forventninger, men jeg er utrolig glad for at jeg dro. Utveksling er ikke bare for den akademiske læringens skyld; det er også en kulturell opplevelse hvor man får mulighet til å vokse som person og kanskje finne seg selv.

Min e-post er sarakvarne@gmail.com. Ellers er jeg på Facebook med åpen innboks i Messenger som Sara Kværne.

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Hanzehogeschool Groningen (HHVG)
Dette reisebrevet handler om
done HHVG
done Nederland
done Sykepleie

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren