Økonomi og ledelse student Synøve ved Hochschool Rotterdam - University of Applied Science

Jeg hadde dratt på utveksling igjen, selv med det erfaringene jeg allerede har gjort. Man blir en mer selvstendig person og lærer seg å håndtere ting man aldri kunne sett for seg at kunne bli et problem.

Hvem er jeg?

Jeg heter Synøve og studerer Økonomi og ledelse.
Jeg dro på utveksling fordi jeg ønsket å oppleve nye ting og utfordre meg selv.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg valgte å studere ved Hochschool Rotterdam – University of Applied Science fordi det virket spennende.

Hvordan var mottagelsen?

Hadde en oppstarts uke med selve klassen hvor vi fikk informasjon og hadde rebuser rundt om i byen for å bli kjent. Vi hadde også en survival camp. Var noe arrangert av studentorganisasjon, men dette måtte man betale for. Hadde kun en felles oppstart dag med skolen, med litt praktisk informasjon.

Jeg kom inn på International Business and career i Rotterdam. Vi er en gruppe på ca. 30 studenter fra hele verden. Det er et veldig godt klassemiljø og lærerene er hyggelige

Ble det arrangert sosiale aktiviteter ved oppstart?
- Ja, men disse må man betale for

Fasiliteter på campus

• Kantine: Bra kantine, men litt rare åpningstider. Har Food Plaza 5 min unna skolen hvor de har stort utvalg og bedre åpningstider.
• Treningstilbud: Ja
• Lege/psykolog/ tannlege osv: Har psykolog, resten vet jeg ikke. Er vanskelig å få lege i Nederland.
• Sosiale arenaer (bar, restaurant, cafe): Har en bar på campus.
• Lesesal: Nei, men har gruppe rom.
• Annet? – Veldig moderne skole, har mange campus.

Hvordan bodde jeg?

Jeg hadde en del problemer med å finne bolig, da det er veldig stort trykk på leiemarkedet i Nederland. Fant et rom i et hus som lå ca 30 min unna skolen som var på 9 kvadratmeter for 7250 kr. Var meningen å være med strøm inkludert, men huseier endret dette kort tid før innflytning. Fant dette via housinganywhere. Dessverre når jeg kom ned, var huset ikke helt til standarden jeg håpet og var ikke rent. Det er også slik at om du skal bo i Nederland mer enn 4 måneder så er du nødt til å registrere at du er i landet. Dette er viktig å undersøke om det er mulig å registrere seg på adressen man leier. For å kunne åpne en bankkonto er man også nødt til å få et BSN-nummer som man får kort tid etter man har registrert seg. Mange butikker godtar ikke VISA eller kredittkort, og det kan derfor være greit å åpne en bankkonto for å gjøre hverdagen enklere. Jeg hadde kontaktet skolen i forbindelse med stedet jeg hadde leid ikke var som forventet, de sa at det var lite sannsynlighet for å finne noe sted å bo som var noe nærmere skolen enn det jeg allerede hadde. Til tross for beskjeden prøvde jeg likevel å finne et nytt sted å bo, denne gangen gjennom Facebook. Det finnes mange utleie sider på Facebook som kan brukes, men her må man passe seg for svindel. Etter å ha sendt mange meldinger, fikk jeg endelig kontakt med en som leide ut i sentrum for 6500 uten strøm og lå 6 minutter unna skolen med sykkel. Etter å ha sett leiligheten flyttet jeg inn dagen etter og trives godt.

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Hvordan er prisforskjellene mellom Norge og ditt utvekslingsland på disse punktene?
• Bolig – kan være heldig med bolig og finne rundt 4000 – 5000, men er du uheldig kan man få ende opp med å betale 10.000 om ikke mer. Finnes også grupper på Facebook med grupper som vil leie et helt hus sammen.
Mat på matbutikk
• Det er ganske greie priser her. Kjøtt er ganske billig i forhold til Norge, man kan få 1 kg kjøttdeig til ca 90 kr. Brød koster rundt 10-20 kroner. Kan sjekke priser online på f.eks Jumbo eller Albert Heijn. Er en del rabatter i matbutikk og man kan også skaffe seg ulike medlemskap osv.
Middag på restaurant –
• Kommer an på hva slags restaurant du velger, men er litt billigere enn i Norge
Drikkevarer
• Ganske mye billigere.
Offentlig transport/Taxi
• Om man skaffer seg OV- chipcard er det litt billigere å reise, men om man kun skal ha en billett må man kjøpe 2 timers kort til ca. 40 kroner. Stort sett kjappere å ta sykkel om du bor i sentrum.
Weekendturer (hoteller, tog, osv.)
• Man kan lett reise til steder, tog kan være litt dyrt, men kommer an på når man bestiller. Lett å komme seg til flyplass for å reise lenger. Ganske greie priser når det kommer til fly. Flixbus er også en veldig grei måte å reise på og veldig billig. Kan stort sett komme seg over hele Europa med dem. Ofte billetter til rundt 50 kroner om man er tidlig ute.

Var det kulturforskjeller?

Hvordan er det å bo i byen du er i?
• Rotterdam er en livlig by hvor det er med mye man kan gjøre. Stort sett kan du finne de fleste tingene du vil gjøre. Det er Nederlands andre største by og det er lett å komme seg til Amsterdam om man ønsker.
Er det noen store kulturforskjeller? Hvordan opplever du dem?
• Jeg vil ikke si at det er store forskjeller på kulturen. Når man tar trikk, metro eller tog så er det stort sett ingen som snakker i telefon, var en i klassen som fikk tilsnakk fordi hun ikke var klar over dette. Nederland er kjent for bruk av sykler, som fotgjenger må man passe seg for syklistene da de ikke stopper selv ved fotgjenger overgangene. Å forhold seg til å sykle og gå i trafikken blir man fort vant til.
Er det noen språkbarrierer? Hvordan føler du at kommunikasjonen går?
• Det fleste her nede snakker veldig godt engelsk. Stort sett snakker de til deg på nederlandsk til du sier at du ikke forstår det og spør om å si det på engelsk. For min egen del har det gått greit med å følge undervisning på engelsk.

Hvordan var studiet?

Hvilke emner tar du?
- Jeg har hatt: project, cross cultural management, negotiation, research, innovation. Valgfag: European business, international field trip og global logistics.
Hvordan er arbeidsbelastningen kontra ved USN?
- Har mye mer gruppearbeid og innleveringer. Kun hatt 2 eksamener.
Hvordan er undervisning og forelesere?
- Det er bare klasseromsundervisning, der læreren ønsker at vi er aktivt med i timen. Når det kommer til prosjekt jobbing har vi undervisning og deretter jobber vi med oppgaven.
Hvordan er læringsutbyttet?
- Jeg føler ikke at jeg har hatt veldig stort læringsutbyttet.
Hvordan er det å studere i utlandet versus hjemme i Norge?
- Det har vært veldig gøy å være på utveksling, men når det kom til studiemotivasjon i klassen min er det ikke et veldig stort fokus på å studere, noe som har vært et problem i løpet av semesteret da mange ikke var like villige til å jobbe for å få en god karakter. Grunnet at det meste var gruppearbeid der gruppen ikke var selvvalgt, var det vanskelig å kunne få gode resultater.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg anbefaler alle å dra på utveksling. Man lærer mye om seg selv og ikke minst mye annet. Jeg hadde dratt på utveksling igjen, selv med det erfaringene jeg allerede har gjort. Man blir en mer selvstendig person og lærer seg å håndtere ting man aldri kunne sett for seg at kunne bli et problem.

E-post – Synlun01@icloud.com
Instagram: synlun

Min opplevelse totalt

Bra
Bra
Bra
Bra
Bra
Les mer om Hogeschool Rotterdam (HR)
Dette reisebrevet handler om
done HR
done Nederland
done Økonomi og ledelse

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren