Økonomi og ledelse-student Alexander ved Cologne Business School i Brühl

Utveksling gir erfaringer og refleksjoner du kanskje aldri vil få uten å dra utenlands, lyder kanskje klisje; men det åpner opp horisonten. Venner og bekjentskaper dannes, og du vil da ha kontakter over store deler av verden.

Hvem er jeg?

Jeg heter Alexander Hansen og studerer Økonomi og ledelse ved campus Drammen.
Jeg ville etablere hvilket nivå tysken min er på og dermed åpne døren for å jobbe i tysktalende land, møte nye mennesker, oppleve en annen kultur og utvide horisonten.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Profesjonell nettside og svært behjelpelige folk på det internasjonale kontoret deres. Spesielt sammenliknet med enkelte andre partnere sine nettsider, hvor informasjonen ikke var tilgjengelig på engelsk og tidvis ikke oppdatert på mer enn 5 år. CBS var også eneste partneren i et tysktalende land. CBS campus Brühl, tidligere EUFH, noe usikkerhet og forvirring hos enkelte, men de er fornøyde med å ha fått til sammenslåingen, og jeg synes det ikke ga merkbare problemer eller utfordringer med at de slo seg sammen med CBS.



Hvordan var mottagelsen?

Imøtekommende og svært hyggelig. For de av oss som ikke hadde funnet bolig var de svært behjelpelige med det. De kontrollerte at forsikringer var i orden og at alt som måtte være i orden for oppholdet kunne bli kontrollert der og da. De hadde også en ice-breaker slik at vi som skulle gå i samme klasse kunne bli kjent og snakke lettere med hverandre. Jeg som eneste nordmann syntes det var en veldig fin måte å starte semesteret på.

Medstudentene var helt fantastiske folk. Svært lette å snakke med, villige til å dele av seg selv, og svært interesserte i å møte hverandre på fritiden og gjøre ting sammen. Var absolutt en herlig gjeng jeg nå kan kalle venner for livet. Jeg vil kalle det en fordel at vi er under 30 utvekslingsstudenter i klassen. Dermed fikk vi faktisk muligheten til å snakke og bli kjent med alle. De ansatte er også svært hyggelige og prøver etter beste evne å hjelpe til når du lurer på noe eller trenger noe. Jeg trengte for eksempel bistand til å finne bolig, noe de strakk seg lenger enn langt med å få til. Jeg endte da takket være dem opp med en fantastisk leilighet.

Det var to samlinger umiddelbart ved oppstart. Og siden vi startet så seint i året (bare litt over 3 måneder lang utveksling, startet i slutten av september og ferdig i desember) var det også oktober fest i regi av skolen. Der møtte vi ikke bare oss som klasse, men også alle andre som studerte i Brühl.

Allerede nå kan jeg med hånden på hjerte si at vi alle følte tre måneder utveksling ble for kort fordi vi alle hadde det så gøy på utveksling. Å ta farvel med alle ble en tårevåt anledning for svært mange, og praktisk talt alle ønsket å møte hverandre igjen i fremtiden. Vi ble omtalt som en spesielt tett gruppe, men dersom du også vil ha det slik er det bare opp til hva en selv gjør det til. Tre måneder var kanskje også akkurat passe, da ingen ble lei av hverandre eller stedet i løpet av tiden heller. Er jo opp til hver enkelt som skal utenlands å vurdere hva som er lenge nok.

Fasiliteter på campus

De har kantine, men den var stengt grunnet covid-19 og ikke startet opp igjen enda. Var ikke noe problem da det var flere butikker, cafeer og bakerier i umiddelbar nærhet. Kan definitivt anbefale bakeriene i Tyskland. Er forresten to campus i Brühl, det ene er hovedsakelig rettet mot klasserom og forelesninger, mens det andre er mer i retning av et sted å henge og spise sammen. Begge er ca. 5-10min gange unna hverandre.

Når det gjelder trening kan du enten delta på noen treninger som arrangeres via medstudenter fra Tyskland som vil bistå med å gjøre ting sammen. Ellers finnes det en friidrettsbane, fotballbane og treningsstudioer.

Når det kommer til Lege/psykolog/ tannlege osv. så finnes alt i området. Selv om Brühl kanskje blir ansett som «liten» i Tysk forstand, er det overhodet ikke noe småtteri egentlig. Storbyen Köln er heller ikke lange turen unna om du mangler noe som helst av tilbud i Brühl.

Masse sosiale arenaer å velge i, spesielt i Köln. Her rekker du nok ikke å sjekke ut alt om du så skal ut hver eneste dag. Uansett hva du liker og vil gjøre finner du det i området, om du så vil til en fornøyelsespark (Phantasialand i Brühl).

Satte stor pris på at det var klasserom på relativt liten størrelse da vi var en liten gruppe elever (sammenliknet med over 100 i Drammen). Ble gode interaksjoner med lærerne og oss studenter. Tenker kanskje at alle er svært høflige og på etternavn med lærerne i Tyskland, men ved denne skolen var alle «dus» og på fornavn. Det var et generelt avslappet miljø hvor alle kunne spørre, snakke og diskutere alt.

Hvordan bodde jeg?

Å skaffe bolig viste seg å være ganske vanskelig da etterspørselen er svært høy, var også mange som leide ut boligene til Ukrainske flyktninger, så situasjonen var ekstra spesiell. Hvis du er tidlig ute har skolen kontakter de henviser til hvor du kan bo med flere andre utvekslingsstudenter som du skal gå i klasse med. Jeg anbefaler å benytte denne muligheten så du slipper å havne i min situasjon. Jeg reiste ned uten bolig, og fant et hotell på toget fra Berlin til Bonn (valgte å fly til Berlin da jeg også var sent ute med å bestille fly til Düsseldorf og prisene var betydelig billigere). Deretter fant jeg en AirBnB midlertidig i en uke før skolen hadde funnet massevis av muligheter til meg og de få andre som heller ikke hadde funnet en langsiktig leieavtale. Jeg fant da min leilighet, den kostet svært mye i forhold til det Tyske markedet med en pris på 930 Euro i måneden, men var noe jeg var villig til å betale for de tre månedene (oktober – desember) da standarden var svært høy og plasseringen var midt i Brühl. De fleste betalte rundt 400-500 Euro i måneden for sine leieobjekter, men noen betalte under 300 Euro også. Jeg bodde dermed midt i smørøye ved markedsplassen og fikk dermed med meg hele julemarkedet og alt som skjedde der. Høylytt eller mye støy var det heller ikke, da jeg vil si at de som bodde i Köln hadde langt mer støy da byen er mye større.

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Bolig var betydelig billigere, men sammenliknet med studentbolig betaler du ca. det samme somregel eller mindre enn her i Norge. Du finner også dyrere boliger, og må kanskje belage deg på å betale noe mer for kortsiktig leie før du finner noe mer permanent for oppholdet ditt. Jeg betalte i «Premium klassen» og opplevde det også deretter som svært behagelig og verdt det.

Mat fra matbutikken var Ca. halv pris av norske priser. Kjøtt var noe billigere enn Norge. Utvalget er helt enormt og svært godt i forhold til Norge. Selv blant billigmerkene har du masse utvalgt å velge mellom. Middag ute på restaurant var Ca. halv pris av norske priser. Vær obs på ha cash, da mange restauranter ikke tar kort.

Drikkevarer var betydelig billigere enn i Norge. Godt under halv pris. En god vin koster ca. 50kr og øl finner du for 5-10kr flaska. Du finner også vin til rundt 1-2 Euro per flaske. Vann, brus og annet er også betydelig billigere. Du kan også helt fint drikke vannet fra springen.

Når det kommer til offentlig transport får du muligheten til å kjøpe en semesterbillett til rundt 2000kr. Denne gir deg muligheten til å reise rundt i hele Nordrhein Westfalen med tog, buss og t-bane uten annen kostnad for hele semesteret ditt i Tyskland. ICE tog har egne priser, men dette er fordi dette er tog som skal gå på langdistanse og er hurtigtog. Togene er sjeldent presise, så ha det i mente om du skal reise for å rekke en forelesningstime for eksempel. T-banen tar lenger tid, men den kan du stole mer på at kommer frem i tide, går dessuten hvert 10. min mellom Köln og Brühl.

Weekendturer (hoteller, tog, osv.)

Plasseringen i Tyskland ga oss perfekte muligheter til å undersøke store deler av Tyskland, noen dro til Amsterdam, Belgia, Luxemburg, Italia, Frankrike og Sveits. I Tyskland ligger en for så vidt midt i Europa og kan benytte seg av fordelene det medbringer. Flixbus var noe av det billigste å reise med til andre land i Europa, så mange benyttet seg av dette. Ellers var det billige flyturer fra de lokale flyplassene (Düsseldorf eller Köln).

Var det kulturforskjeller?

I Brühl får man inntrykket av noe roligere omgivelser og ikke fullt så storbyfølelse som i Köln. Jeg syntes det var svært behagelig å ha en rolig base drøyt 30min unna Köln med t-banen. Det ga muligheten til å trekke seg tilbake og slappe av, uten å være langt unna om en ville være med på noe som fant sted utenfor Brühl.

Er det noen store kulturforskjeller? Hvordan opplever du dem?

Du merker ikke all verdens forskjell da det er et vestlig land, men som overalt merker man at det fungerer og gjøres ting på litt annet vis enn en er vant med. Jeg opplevde det som artig og nytenkende med andre perspektiver på hvordan visse ting gjøres. En medstudent fra Sør-Korea syntes mye var nytt, men han også synes det gikk veldig fint og at oppholdet var veldig bra.

Er det noen språkbarrierer? Hvordan føler du at kommunikasjonen går?
Da jeg snakker tysk fra før av gikk det problemfritt for min del, men 90% av de andre i klassen kunne ikke tysk, og de sa det gikk veldig fint med engelsk for deres del. Det er en noe større andel som ikke snakker engelsk i forhold til Norge, men en gjør seg forstått og klarer seg helt fint med engelsk. Alle tok tysk som fag, og en så at de som ikke kunne noe tysk fra før begynte å bestille på tysk og svare på vanlige ting som de bak kassa spør om på butikken.

Har du lært noe utenom pensum?
Har lært masse om de andre studentene og deres hjemland og kulturer, og dermed indirekte at alle mennesker er svært imøtekommende og åpne for å knytte kontakt.


Finner du det i Norge så finner du det og mer til i Tyskland (kanskje ikke brunost hehe).
Köln er også svært kjent for sitt karneval, så 11. November (11.11 klokken 11:11) er det karneval. Da har alle fri fra forelesninger og kler seg ut. T-banen er stappet med folk og det blir totalt kaos i byen. Alle er kledd ut og det går med en hel del drikke. Å komme hjem kan være noe kronglete, men skal gå fint. For min del var t-banen stengt og togene totalt kaotiske, men med litt tålmodighet kom det et tog som tok meg tilbake til Brühl. Definitivt en artig opplevelse.
Er heller ikke så kaldt i Brühl. Været var sommerlig selv i september, men det var kjekt med vintertøy mot slutten av semesteret. Det kom også noe snø og var på det kaldeste minus 8, men var somregel plussgrader og rundt 5 pluss selv i desember.
Fordelen med å være så få i klassen er at du kan bli kjent med alle sammen. De som kjente noen som var på utveksling i CBS ved Köln sa at de også hadde det fint, men da de var mange flere i klassen ble det ikke en så sammenknyttet klasse med så god kjemi som vår. Det ble for dem mer grupperinger, mens vi føltes som en samlet gjeng.

Hvordan var studiet?

Da oppsettet er noe annerledes i Tyskland så hadde jeg mange mindre fag og fremføring som vurderingsform ved forelesningenes slutt. Jeg hadde dermed 10 fag for å komme over de 30 studiepoengene (ECT), så jeg endte med å ta 33 studiepoeng.

Jeg tok:

- Economic thinking
- European economy
- Economic psychology
- Human Resource Mangement
- European Business Strategies
- Business in Germany
- Intercultural Marketing
- German Language
- European Integration Development
- Cross-Cultural Business Training

Dette er listen over fag jeg tok. Det var to andre tilgjengelige fag, men da de var for like fag jeg allerede hadde tatt ved USN kunne jeg ikke ta dem (management skills og consumer behaviour). Da alle velger tysk blir man plassert i et tilpasset nivå om en har noen kunnskaper fra før, hvis ikke blir man del av flertallet og tar tysk nivå A1. Jeg var veldig fornøyd med samtlige forelesere og syntes det var spennende temaer som ble tatt opp og satt i andre perspektiver enn det som er vanlig i Norge.

Hvordan er arbeidsbelastningen kontra ved USN?
Da mye av vurderingene foregikk som fremføringer og i bolker synes jeg belastningen var noe mindre enn i Norge. Jeg liker fremføringer og synes det er lettere å tilegne og gjengi kunnskapen enn det er å skrive det ned i løpet av fire timer. Du må selvsagt jobbe med temaet, men du vil få gode tilbakemeldinger på hvordan å forbedre deg når du fremfører, uansett i hvilket land du måtte gjøre det fremover. Å ha 10 fag virker kanskje som mye, men det gikk veldig fint for alle sammen.

Hvordan er undervisning og forelesere?
Undervisningen foregår i et klasserom og det er ønskelig med interaksjoner, diskusjoner og samtaler fra og med klassen. Jeg synes alle foreleserne gjorde temaene spennende, og de var lette å snakke med om både fag og andre temaer som måtte komme opp eller virke interessante for meg/klassen.

Hvordan er læringsutbyttet?
Noen fag har gjenkjennelig stoff fra fag ved USN, men det settes alltid i en annen kontekst eller ses fra et annet perspektiv enn hva en er vant med fra USN/Norge. Dette gjør at selv kjent stoff virker nytt og spennende. Jeg sitter igjen med en følelse av å ha lært mye nytt og økt evnen til å se temaer fra andre eller flere perspektiver.

Hvordan er det å studere i utlandet versus hjemme i Norge?
Skolen føles fortsatt som skole, det går i forelesninger, men bare på engelsk. Omgivelsene og klassekameratene er nok den største forskjellen, samt at klassen er betydelig mindre. Ellers synes jeg det bare var en veldig god opplevelse og en skolehverdag jeg likte svært godt.



Anbefaler jeg utveksling?

Ja! Det gir erfaringer og refleksjoner du kanskje aldri vil få uten å dra utenlands, lyder kanskje klisje; men det åpner opp horisonten. Venner og bekjentskaper dannes, og du vil da ha kontakter over store deler av verden. Om du vurderer det eller har anledningen så bør du benytte sjansen og finne ut av hvor du vil dra, jeg kan selvsagt anbefale Tyskland på det varmeste.

Instagram: alex_hanzen

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Cologne Business School (CBS)
Dette reisebrevet handler om
done CBS
done Tyskland
done Økonomi og ledelse

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren