Natur- og miljø student Martine på Utveksling ved Czech University of Life Sciences

Er du i tvil – DRA! Jeg har enda til gode å møte en student som har angret på utveksling. Erasmus-programmet tilbyr en unik mulighet for nettverksbygging, kompetanseheving og selvutvikling.

Hvem er jeg?

Jeg heter Martine, og jeg studerer Natur- og miljøforvaltning ved USN Bø. Jeg ønsket meg nye opplevelser, ny kultur, nytt studiemiljø, og ikke minst muligheten til å tilpasse min egen bachelor, derfor dro jeg på utveksling til Praha.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg er på utveksling ved Czech University of Life Sciences (Česká zemědělská univerzita v Praze). ČZU er et stort universitet, og har enormt mange fag å velge i. Dette var min største motivasjon for å dra, fordi det åpner for å inkludere annen/utvidet kunnskap i graden min. Jeg er for eksempel veldig interessert i biologi, og setter veldig pris på ekstra poeng innen dette fagfeltet når jeg senere skal søke master. Universitetet har flere fakulteter, og det er mulig å velge på kryss og tvers – også blant master- og bachelorfag.

Hvordan var mottagelsen?

På universitetet er det 21 000 studenter. Av disse er omtrent 300 utvekslingsstudenter, i tillegg er det også studenter fra hele verden som drar hit for å ta en hel grad. Universitetet er rutinerte på utveksling, og har gode rutiner for kommunikasjon og problemløsning.

ČZU har et eget program for åpningsuka, men det finnes også flere ulike Erasmus-organisasjoner som ikke er knyttet til et spesifikt universitet. Gjennom vår velkomstuke var vi blant annet på tur til historiske steder utenfor Praha, deltok på rebusløp, pub-crawl, ble kjent med byen, sjekket av en del greier på den typiske «turist-lista», og utforsket Prahas sjuke utvalg av nattklubber. Vi benyttet oss også av kræsj-kurs i Tsjekkisk språk og kultur, som ble tilbudt av ČZU. Dette har kommet fryktelig godt med, og det er fint å kunne noen få høflighetsfraser, samt slippe å oversette alt på restaurantmenyen.
Slike arrangementer er ikke forbeholdt velkomstuken, og gjennom semesteret arrangeres det flere turer, klubbkvelder og aktiviteter for Erasmus studenter – det er aldri kjedelig. Det arrangeres også helgeturer ut i Europa, blant annet til Bratislava, Budapest, flere steder i Polen, og Oktoberfest i München.
Også har vi byen da, PRAHA! Det er så mye kunst, kultur, uteliv, lokale og sentrale juveler, at vi rekker ikke gjennom alt på et semester. Selv om det er en storby, er det et veldig trygt sted å bo. Byen er kul og livlig, uten å være stressende, og er så klart full av historie.

Fasiliteter på campus

Campus er enormt. De første ukene brukte vi GoogleMaps til å navigere mellom bygninger. Her finner du både apekatter, alpakkaer, geiter og flere andre gårdsdyr som gjerne brukes i undervisning. Universitetet har også eget bryggeri, vingård, botanisk hage, bar, klubb og flere ulike kantiner. På dager uten forelesning sitter vi gjerne på cafe og jobber, og det finnes flere typiske «arbeids-cafeer» i byen, der du kan kjøpe en kopp kaffe og bli sittende hele dagen.

Hvordan bodde jeg?

Jeg reiste sammen med venninne, og vi bor sammen i egen leilighet. Vi bor i området Létna (Praha 7), og er overbevist om at vi har funnet det beste nabolaget i Praha, både med tanke på pris, avstand til skole og sentrum, samt tilbudene vi har i umiddelbar nærhet. Til andre som skal reise vil jeg anbefale å velge nærhet til sentrum fremfor til universitetet, både for storbyopplevelsen og maksimalt utbytte av oppholdet.
Vi valgte å leie gjennom AirBnB. Det finnes flere utleiere som tilbyr gunstige priser for lengere opphold, og det er fryktelig greit å slippe depositum, betalingene går direkte gjennom AirBnB, og vi slipper å tenke på ekstrautgifter.
CZU har et eget dormitory (Dormitory West). Dette ligger ganske langt fra både byen og skolen, og er egentlig ikke et særlig godt tilbud, annet enn prismessig. Universitetet har også boliger på campus, men disse er ikke tilgjengelig for Erasmus-studenter. Rundtom i Praha er det derimot flere uavhengige dorms, som en kan søke på uansett hvilket universitet en tilhører. Eksempler på dette er Zeitraum, The Fizz og Student Republic.
Man kan også lete på det private markedet (nettsider eller Facebook-annonser), men her er det mye scam, og egner seg best om du kan dra på visning først. Uansett – aldri betal noe til private utleiere uten å ha sett boligen!!

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Det er viktig å presisere at Tsjekkia ikke er Øst-Europa, som mange kanskje vil tenke. Prisene her er noe høyere enn for eksempel Polen, men sammenliknet med norske priser er det økonomisk veldig kjekt å være student i Praha. I tillegg til lånekassen, kommer Erasmus+ stipendet. Vi lever altså ganske godt, og kan ta oss råd til aktiviteter, kaffe på farten, spise ute, konserter, reise, museer og utstillinger, uten at svetten pipler.

• Bolig: Boligprisene er ganske like som hjemme. Månedsleie ligger mellom 3000 og 7000 norske kroner, og avhenger av hvor og hvordan du ønsker å bo. Vi betaler omkring 12000 NOK i måneden for vår leilighet med 1,5 soverom.
• Mat på matbutikk: Noen varer er dyre, andre sykt billige. Sluttprisen i kassa pleier å ligge på omtrent halvparten av hva den ville gjort i Norge.
• Middag på restaurant: En middag på restaurant ligger mellom 150 og 300 CZK, som med dagnes krus er 60-120NOK.
• Drikkevarer: Tsjekkere ELSKER øl, og det er stort samfunnsengasjement rundt det å holde prisene nede. Oversatt til NOK ligger halvliteren på mellom 19 og 30kr på bar.
• Offentlig transport: Med ISIC-kort (studentkort) betaler du 150NOK. For 3 måneders kort, som gjelder for alle typer kollektivtransport.
• Weekendturer: Tsjekkia er ikke et fryktelig stort land, og du kan besøke store deler av landet på dagsturer. Ellers er det kort vei til resten av Europa. Fra Praha Main Station kommer du deg i alle retninger til en gunstig pris. Hva med en helgetur til Berlin?

Var det kulturforskjeller?

Praha er definitivt en storby, som i seg selv er en omstilling fra å bo i Bø. Innbyggerne her er litt som Nordmenn – noe reservert, liker sitt privatliv og setter seg ikke ved siden av deg på trammen om den ikke er full. De er også veldig respektfulle mot hverandre, spesielt mot eldre, og setter ikke pris på høylytte mennesker i offentligheten (internasjonale studenter som ikke er klar over dette, blir ofte kjeftet på om de snakker for høyt på kollektivtransport eller cafe). Lærer du deg et par ord på Tsjekkisk mykner de derimot raskt. Ellers er de vant til turister her, og de fleste i servicebransjen snakker engelsk. Praha er definitivt en by mange besøker for å feste, og en blir mer inkludert og verdsatt når de forstår at du er student og faktisk bor her.

Det største kultursjokket kom vel i forbindelse med øl. Ikke kødd med ølen til tsjekkere. Den skal serveres kald, med solid mengde skum, og til alle døgnets tider. Det er for eksempel helt normalt å sette seg ned med en øl etter en treningsøkt, en take away-pils for rusletur i parken, og det er heller ikke fremmed å se tappetårn i skolekantina.

Hvordan var studiet?

Undervisning starter i slutten av september, med eksamensperiode i desember/januar. (Du får altså med deg både turist-fri del av sommersesongen og julemarked!) Her er det forelesere selv som arrangerer eksamen. Flere av dem er fleksible på datoer og kan tilrettelegge så Erasmus-studenter får tatt eksamen før jul.

Jeg tar emnene Fundamentals of Microbiology, Animal Diversity Conservation, Molecular Ecology, Animal Biotechnology, Animal Physiology, Entomology og Laboratory Methods. Fagene her har færre studiepoeng pr. emne, som gjør at en kan velge å tilegne seg kunnskap innen mange felt! Forelesningene er ofte satt opp med først teoretisk forelesning, deretter seminar (i vårt tilfelle lab-arbeid), som gjør at vi også får mulighet til å anvende det vi har lært.
Selve skolesystemet er litt slakkere organisert enn hjemme, da det ikke er andre instanser en foreleser som er involvert i både fag og eksamen. Forelesere gjør altså litt som de vil. Utvekslingskontoret er heller ikke vant med at en nødvendigvis må ta 30STP på et semester, i alle fall ikke for Erasmus-studenter.
Arbeidsmengden i hvert fag varierer noe, men er en aktive i forelesing er det lite behov for mye egenstudier uansett nivå. Eksamen foregår i de fleste tilfeller digitalt eller muntlig. Til forskjell fra hjemme vurderes også ofte deltakelse i timen, som gjør at vi får godt utbytte av forberedelser og generell interesse for emnet. Vi føler oss på ingen måte overveldet av arbeidsmengde, og har nok av fritid. Eksamensperioden kan så klart være intens, men det settes gjerne opp flere eksamensdatoer pr. emne.

Anbefaler jeg utveksling?

Er du i tvil – DRA! Jeg har enda til gode å møte en student som har angret på utveksling. Erasmus-programmet tilbyr en unik mulighet for nettverksbygging, kompetanseheving og selvutvikling.
Jeg føler jeg står på stødigere grunn, og har mer kunnskap innenfor fagfelt jeg synes det er kult å jobbe med. Jeg har også fått innblikk i nye muligheter jeg har med bachelorgraden min, og kanskje best av alt - nye venner fra hele verden.
Toppscore og begge tomler i været herfra!
Vurderer du å reise til Praha, er fysen på gode tips, eller har andre spørsmål om utveksling? Kontakt meg gjerne!

Instagram @ohelgamart
e-post: martine_b@live.no

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Ceská zemedelská univerzita v Praze (CZU)
Dette reisebrevet handler om
done CZU
done Tsjekkia
done Natur- og miljøforvaltning

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren