Master of Science in Computer Science student Vetle ved QUT

Jeg vil uten å nøle anbefale alle som har tid og en viss økonomisk styring til å reise på utveksling til Brisbane. For meg var det blant de fire beste måneden av mitt liv. Man opplever mye nytt og vokser som menneske, men det gjelder å være åpen for det og å by på seg selv. Er man som meg litt sosialt tilbakeholden gjelder det å dytte det vekk og kaste seg uti det.

Hvem er jeg?

Jeg heter Vetle, og studerer Master of Science in Computer Science over tre år. Jeg dro på utveksling rett og slett for å få en forandring i hverdagen. Etter 10 år i fast jobb i Kongsberg var det på tide å føle litt på friheten igjen.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg endte opp med å studere ved QUT i Brisbane da jeg hadde hørt en del bra om det, og fordi det var såpass langt unna. QUT består av 2 campuser, hvor jeg gikk på Gardens Point. Kelvin Grove ligger ca 15 min unna med gratis shuttlebuss som går mellom de to campusene.
Som en som var litt lei den norske vinteren fristet det å bytte den ut med den australske sensommeren. Og for en sommer det endte opp med å bli!

Hvordan var mottagelsen?

Når du ankommer Brisbane vil du bli plukket opp av bil og kjørt til ditt bosted.
De første 1-2 ukene består stort sett av events, sosiale aktiviteter, og introduksjon til skolen, Brisbane, andre (hovedsakelig internasjonale) elever, osv. Dette inkluderer en "Orientation Week" eller to, hvor div klubber setter ut stands, har leker, og generelt introduserer seg selv mens de fisker etter nye medlemmer. ANSA har ila denne perioden også en del aktiviteter som er verdt å få med seg for å bli kjent med andre nordmenn som også er på utveksling og byen i seg selv.

Ansatte ved skolen var generelt hyggelige og behjelpelige. QUT har litt mer fokus på det å være hyggelige og åpne for alle enn det man kanskje er vant til i Norge.

Når det gjelder medstudenter er det jo der moroa skjer. Det gjelder å prøve å bli kjent med folk, både internasjonale og australske studenter. Førstnevnte er enklest, da alle er i samme bås og er der for å bli kjent med andre og for å gjøre ting. Jeg ble kjent med mange utrolig hyggelige og avslappede mennesker, og klarer man å by litt på seg selv får man så mye tilbake for det!

Fasiliteter på campus

QUT kan by på alt mulig av fasiliteter. Gymmen har ok størrelse og inkluderer en svømmehall. Bibliotekene går over flere etasjer, med alt fra leserom, pc-laber, og stille-etasjer. Du finner en e-sport-arena for e-sport-klubben, kino-rom som bla brukes av anime-gruppen, div spisesteder med god mat hvor man kan handle lunsj, og tom en EZMart om sukkerbeholdningen trenger påfyll. Botanic Bar har events mer eller mindre hver kveld i ukedagene i tillegg til alkoholservering, og skulle man ønske å sitte ute kan man sette seg ned i de store uteområdene i Botanic Gardens rett ved siden av skolen. Et par ganger i uken ramler det også inn noen mattraller med diverse retter.

Hvordan bodde jeg?

Jeg var litt sent ute, så alt av studentleiligheter var tatt da jeg begynte å lete. Her snakker vi om ca 1.5 måneder før studiestart, så jeg anbefaler alle som leser dette å begynne tidligere. Jeg reiste med en kamerat, i tillegg til å ha hatt litt oppstarte midler, så vi safet det og leide Airbnb hele perioden. Det kostet ca det samme som de dyrere studentboligene. Det eksisterer også et privat leiemarked, men her fins det mye rart. Vi tok ikke sjansen.

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Den som tror man lever billigere i Brisbane enn hjemme må nok tro om igjen. Prisene er ca de samme som her på berget, og kronen er ikke noe sterkere i skrivende stund enn da jeg var der.
Heldigvis har byen et ganske godt kollektivsystem, og det er billig. Skikkelig billig! En togtur på 1 time kan koste helt ned i 5 kroner! I tillegg er Uber lovlig, så hold deg langt unna taxiene.
Er man sparsommlig kjøper man mat og mekker hjemme. Det gjelder også lunsjen, da denne fort kan komme opp i 100 kroner og vel så det om man kjøper den på skolen.

Var det kulturforskjeller?

Jeg liker å si at den største kulturklæsjen var å takke bussjåføren når en gikk av bussen.
Brisbane er en åpen, grønn, og avslappet by. Det er en storby, men føltes kanskje enda mer ut som en studentby. Mange bor i forsteder istedenfor midt i byen, og flere av de høyere byggene – og de var det ikke veldig mange av – var studentboliger. Uten tvil den beste byen jeg har vært i. Her er det bare å sjekke en av flere sosiale kontoer eller nettsteder relatert til byen (secretbrisbane er en favoritt verdt å sjekke ut) for å finne ut av hva som skjer, slenge på seg skoene, og komme seg ut i sola! Ønsker man å bade er nærmeste strand ca 1 time unna om man ikke ønsker å ta en dukkert på den menneskelagde stranda Streets Beach midt i byen. Er man fan av asiatisk mat kan jeg trøste med at det finnes mye av det der. Iskrem? Har aldri spist så mye gelato og Ben & Jerry’s i hele mitt liv. Annen mat? Eat Street hver fredag – søndag har din rygg. Hiking? Reising? Backpacking? Dykking? Surfing? Klatring? Sightseeing? Nattliv? Brisbane spesielt og østkysten generelt got you covered. Og dette er bare en liten del av det. Vil sterkt anbefale å bli venn med en av de lokale som kan gi hint og tips om hva som skjer, hvor det er verdt å dra, etc.

Hvordan var studiet?

Jeg var så heldig at jeg kun trengte å ta 3 fag på QUT. Hvert fag tilsvarer 7.5 studiepoeng og er dermed litt mindre enn norske fag. Som en som var i Brisbane først og fremst for å feriere er jeg veldig glad jeg ikke hadde 4 fag, for selv om belastningen de første par månedene var begrenset tok det seg godt opp utover semesteret ettersom innleveringene vokste i størrelse. Dette er også grunnen til at jeg vil anbefale andre som vurderer å dra til å dra ila vår-semesteret i Norge. Da har man litt mer tid til å nyte sensommeren og høsten i Australia før arbeidet tar seg opp samtidig som temperaturen går ned.

Undervisningen og forelesningene var så som så. Noe var bra, noe var... ikke verdt pengene det kostet. Ett av fagene hadde undervisning på zoom, med workshop på skolen. De to andre var kun på skolen. Fagene bestod av en blanding av undervisning og workshops. Denne timeplanen setter man opp selv før man begynner på skolen.
Kun ett av fagene inkluderte en avsluttende eksamen. De to andre ble gradert kun gjennom innleveringer.
De største forskjellene er nok mer relatert til ikke-faglige ting, som f.eks. hvordan alt føles langt større på QUT enn ved USN, og hvordan studielivet bestod av så mye mer enn å kun drive med skole.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg vil uten å nøle anbefale alle som har tid og en viss økonomisk styring til å reise på utveksling til Brisbane. For meg var det blant de fire beste måneden av mitt liv. Man opplever mye nytt og vokser som menneske, men det gjelder å være åpen for det og å by på seg selv. Er man som meg litt sosialt tilbakeholden gjelder det å dytte det vekk og kaste seg uti det. Husk at man heldigvis ikke lenger er i Norge og kun har med andre nordmenn å gjøre lenger.

Jeg vil rangere mitt opphold som 4 av 5, mye pga byen, været, og de andre menneskene jeg møtte. Det er ting som kunne vært bedre og billigere, men jeg storkoste meg og angrer ikke et sekund. Det var verdt hver eneste 6-sifrede krone *sukk*.

Ved spørsmål, pekepinner, eller annet er det bare å kontakte på @vetlebodahl på Insta eller Vetle Bodahl på fjesern. Ved førstnevnte vil man finne en del flere bilder fra turen da jeg har åpen profil.

Min opplevelse totalt

Bra
Bra
Bra
Bra
Bra
Les mer om Queensland University of Technology (QUT)
Dette reisebrevet handler om
done QUT
done Australia
done Computer Science/informatikk

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren