Maskiningeniør - Produktutvikling ved Avans Hogeschool

"Jeg anbefaler på det sterkeste andre å dra på utveksling. Det er en god måte å få et nytt perspektiv på studiene og seg selv. Man ser også litt annerledes på livet. Jeg kjenner at det har vært herlig å være utenfor gode gamle Norge og oppleve litt andre tankesett".

Hvem er jeg?

Mitt navn er Håvard Gaska og jeg er 30 år gammel. Jeg studerer Maskiningeniør I Produktutvikling ved USN Kongsberg. Jeg er på utveksling i Breda, Nederland ved Avans Hogeschool ca.10 kilometer nord fra den belgiske grensen. Det er en mellomstor studentby med mye studenter og en del forskjellige bedrifter.

Hvordan var mottagelsen?

Generelt er folk her imøtekommende og vennlige, med svært få unntak. De fleste snakker engelsk med noen svært få som ikke kan det, men de snakker da gjerne på tysk.

På den sosiale siden av ting er det forskjellige arrangementer som arrangeres via Erasmus Social Network som hjalp meg i begynnelsen bli bedre kjent med Nederland og andre internasjonale studenter. Hver torsdag er det også studentdag på utestedene og det er mye folk ute på torsdagene, så vel som i helgene. Som regel blir de fleste arrangementer informert om på nederlandsk framfor på engelsk så det kan vøre litt vanskelig å lese mye rundt omkring seg, emn man kan alltids spørre folk.

Her Det arrangeres jevnlig sosiale arrangementer via Erasmus Social Network og ellers skjer det også andre ting, men det er litt varierende hvor mye som blir reklamert på engelsk. Ellers hjelper det også å finne noen nederlandske venner.

Hvordan bodde jeg?

Breda er en fin by å ca. på størrelsen med Trondheim, men mye flatere og mange steder kan du gratis parkere sykkelen din innendørs. Hvis du skal noe sted er det mye bedre med sykkel enn med bussene som ikke alltid går så ofte.

Når det gjaldt å finne bolig i Breda burde jeg ha begynt så tidlig som mulig, siden det er så mange studenter som skal studere der. Det finnes nettsider for å svare på boligannonser, men som regel må man betale for å kunne svare på dem på de forskjellige nettsidene. Men det er mulig å finne bolig via Facebook siden det er mange grupper som er relatert til leie av rom eller bolig der. Selv fant jeg et rom via Facebook etter å ha bodd på et hostel i en måned. De jeg bodde med på hostellet var også studenter og jeg ble godt kjent med dem som nye venner.

Var det kulturforskjeller?

Har lært noe Nederlandsk bare av å være der og blitt mer sikker på å bruke engelsken min. Jeg har også lært hvor fint det er å studere i Norge med tanke på at vi slipper å betale direkte for utdannelsen vår. En vanlig bachelorgrad ved en høyskole i Nederland er 4 år, men da med to halvårs «internships» hos bedrifter slik at de kommer ut av utdanningen med arbeidserfaring.

Det er ikke vanskelig for min del å studere på engelsk, men jeg har merket at jeg har blitt sliten av å måtte snakke på engelsk hele tiden. Hadde vært greit med noen jeg kunne snakket på norsk med her nede. Men heldigvis har vi telefoner og internett for å kunne snakke med noen hjemme på norsk. Men siden jeg ikke er den eneste internasjonale studenten i Breda har det overkommelig å studere på engelsk. Mange internasjonale studenter man kan bli kjent med. Jeg er veldig glad for at jeg ikke må studere på nederlandsk, og forstår nå bedre hvorfor vi ikke har mye utvekslingsstudenter i ingeniørfagene siden undervisningen vår hovedsakelig er på norsk.

De har et annet forhold til organisering og planlegging og det virker som at de raskere klarer å rigge opp og ned større arrangementer på overraskende kort tid. De har mange av normene som vi har i Norge og kulturelt oppfører seg på mye samme måte med byråkrati. De er også engasjert i å finne nye måter å enten tjene eller spare penger. De er store på å prøve ut nye teknologier i forskjellige byer før de prøver det i hele landet. For eksempel har de i lyskryss at hvis det bare er noen i ett felt og ikke andre så skifter lyset for å slippe de gjennom framfor å bare regulere trafikken i et satt mønster. Og jeg må ikke glemme syklene. Nederlendere sykler overalt og det er ikke uvanlig å se vennegjenger eller hele skoleklasser sykle i stim. Er også veldig lett å sykle der når det er så flatt. Siden Nederland er såpass nær på andre land i Europa i forhold til i Norge så er det lav terskel for å ta seg en togtur til Paris eller tilsvarende steder.

Det er også mye billigere å gå ut på restaurant eller en kort tur på byen og så lenge været er fint så er folk ofte å finne ute på restauranter.

Nederlenderne hører ofte på mer nederlandsk musikk enn vi her i Norge hører på norsk musikk.

Det er også mye vanligere med Whatsapp enn Facebook for å holde kontakten i Nederland, og det både private og offentlige bedrifter bruker det

Hvordan var studiet?

I Breda Studerer jeg Aerospace Engineering and Maintenance. Fagene mine er: Aerospace Maintenance, Aerospace Industry, Aerospace Engineering, Aerospace Industry Excursions, Flight Mechanics & Propulsion, Human Factors & safety, Composites, Maintenance Engineering og Aerospace Project.

Aerospace Maintenance handler om grunnleggende vedlikehold av fly, hva slags styring- som brukes og vedlikeholds-oppgaver det er innen luftfart, men det kan også brukes som grunnlag for andre industrier.

Aerospace Industry handler om logistikken, produksjonen av fly, businesssiden som luftfart består av, fortiden til det og muligheter for framtiden.

Aerospace Engineering handler om grunnleggende aerodynamikk som kreves for at et luftfartøy skal kunne lette og holde seg i luften.

Aerospace Industry Excursions besto av besøk til forskjellige vedlikeholdsbedrifter eller bedrifter som holder på med sitt eget vedlikehold av luftfartøy.

Flight Mechanics & Propulsion handler om hvordan man kan beregne luftfartøy sin oppførsel under forskjellige forhold, som forskjellig last og høyde med tanke på hvordan det kan operere.

Human Factors & Safety handler om menneskelig oppførsel for å kunne forebygge uhell og forstå hvorfor de skjer.

Composites handler om kompositt materialer, deres egenskaper, hvordan de reagerer på krefter, hvordan de oppbygges, og i praksis hvordan man lager og reparer komposittplater.

Maintenance Engineering handler om å designe luftfartøy for å gjøre det lettere å drive vedlikehold, og hvilke metoder som har kommet for å gjøre vedlikehold lettere å gjennomføre.

Til sist har vi det viktigste faget Aerospace Project som er et prosjekt enten for en bedrift eller for høyskolen som involverer vedlikehold eller design. For min del ble jeg en del av en gruppe som har jobbet med å forstå og komme med forslag til forbedringer av datasystemet og bruken av det innen vedlikehold hos KLM AirFrance ved Schipohl flyplass utenfor Amsterdam. Alle fagene jeg hadde støtter under prosjektet som vi da har jobbet med under nesten hele oppholdet. Gruppen min besto av meg og en annen student innen maskiningeniør, og 3 som studerer industriteknikk og ledelse. Han ene fra industriteknikk var fra Sør-Afrika mens de andre var fra Nederland slik at vi fikk en internasjonal gruppe med forskjellig bakgrunn.

Jeg har opplevde at de ansatte er vennlige og imøtekommende, i stor grad som de fleste andre nederlendere. De andre studentene er vennlige, men snakker mesteparten av tiden på nederlandsk med mindre undervisningen påkrever at de snakker engelsk. De snakker som regel på engelsk til meg, men hvis vi først er en liten gjeng som snakker har de lett for å skifte tilbake til nederlandsk, litt på samme måte som vi gjør hjemme i Norge med andre internasjonale studenter.

Fagene som jeg har nevnt tidligere er også interessante og lærerne har som regel årevis med relevant arbeidserfaring relatert til fagene de underviser i. De har nesten alltid noe fra sin egen arbeidserfaring som de kan relatere til fagene og det gjør de mye mer levende.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg anbefaler på det sterkeste andre å dra på utveksling. Det er en god måte å få et nytt perspektiv på studiene og seg selv. Man ser også litt annerledes på livet. Jeg kjenner at det har vært herlig å være utenfor gode gamle Norge og oppleve litt andre tankesett. Jeg ser fram til å fullføre studiet mitt i Nederland som er ferdig i slutten av januar og å komme meg tilbake til Norge for å begynne på siste innspurten på maskiningeniørstudiet mitt. Etter å ha vært på utveksling føler jeg mer positivt innstilt til å kunne jobbe utenfor Norge, og spesielt da i Nederland. Det kan være mange forskjeller i andre land i forhold til Norge, men det er også det som gjør det spennende å dra til utlandet.

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Avans Hogeschool (AVANS)
Dette reisebrevet handler om
done AVANS
done Nederland
done Maskiningeniør

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren