Marens utvekslingsopphold ved Universitet i Aarhus

Det er helt normalt å være litt nervøs i starten, men det går seg alltids til og man møter så mange hyggelige og snille mennesker. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått muligheten til å reise på utveksling. Det er nå man har muligheten til å oppleve slike ting.

Hvem er jeg?

Heisann! Jeg heter Maren og er 23 år. Jeg har valgt å reise på utveksling til Danmark, nærmere bestemt byen Aarhus. Jeg studerer Idrett, ernæring og helse hjemme på Bakkenteigen.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Tanken startet med at jeg alltid har hatt lyst til å studere i Danmark. Danmark er et land som jeg syntes er utrolig fint og koselig, og alltid hatt et ønske om å bo i, men aldri turt. Så kom muligheten til å reise et semester til Danmark på utveksling. Dette var noe som virkelig ikke fikk ut av tankene, og jeg tenkte dette er en god mulighet til å oppnå ønsket mitt.
Jeg tenkte også i og med at jeg bor og studerer hjemme i egen by, er dette en fin mulighet til å prøve litt annet selv om det bare er å reise over sjøen.
Tiden da jeg begynte å kikke på hvor jeg kunne reise på utveksling, stod det mellom Liverpool og Aarhus. Fra tidligere studenter har disse to mulighetene vært to gode valg der de som har reist, har vært fornøyde. Men så har jeg et ekstra hjerte for Danmark så Aarhus Universitet ble nr.1 på valget. Jeg er også ei jente som er veldig hjemmekjær, så for meg var det også en trygghet å velge Danmark, med tanke på plassering og språk.
Nervene kom selvfølgelig når tida nærma seg, og ja jeg angra litt den dagen jeg reiste. De to første ukene gikk sakte, selv om det var masse som skjedde. Jeg tenkte ofte «hvordan skal jeg klare å være her helt til jul».
Men jammen har det gått bra og jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok muligheten!!
Jeg har hatt besøk av familie, kjæreste og venner. Perfekt at det ikke er så langt unna. Og ikke minst blitt kjent med mange fine mennesker her nede.

Mange mener det er mye arbeid som må gjøres før en skal ut å reise på utveksling. Jeg personlig syntes dette ikke var noe problem. Det var et godt samarbeid mellom meg og USN, og fikk tidlig god kontakt med Aarhus Universitet som har vært behjelpelige med det meste før og gjennom semesteret her nede.

Hvordan var mottagelsen?

I Danmark er skoleoppstarten litt seinere enn i Norge. Jeg hadde første forelesning 28.august. Men siden jeg er på utveksling var det opplegg for alle internasjonale studenter uka før. Jeg reiste ned hit 18.august, slik at jeg fikk kommet litt inn i ting her nede før alt med skolen starta. Det var også en introduksjonsdag for alle internasjonale studenter den 20.august som var veldig nyttig å få med seg. Det som jeg ikke hadde forventa meg, var at vi var rundt 800 elever fra forskjellige land som møtte opp den dagen. Heldigvis fant jeg to norske jenter som tok samme buss som meg, som jeg slang meg med. Det var en trygghet siden jeg var helt aleine.
Helt ærlig trudde jeg det skulle være mer opplegg enn det det var den første uka her nede. Jeg og flere utvekslingsstudenter hadde sett for oss litt som fadderuka hjemme i Norge, men her var det mest opplegg på kveldstid, så dagene ble litt lange i starten. Men jeg fikk en god mulighet til å gå rundt å bli kjent i byen her. I gjennomsnitt de første ukene her nede gikk jeg ca. 20.000 skritt hver dag. Jeg fant godt tonen med de to andre norske studentene, som bodde rett ved meg, og vi har blitt gode venner og finner på masse sammen. Vi ble også kjent med mange andre utvekslingsstudenter den første uka. Jeg skal være ærlig å si jeg ikke tenkte å bruke så mye engelsk, siden jeg bare skulle til Danmark, men der tok jeg feil. Men jeg ser på det som en god læring.

Noen aktiviteter som vi har vært på arrangert av Aarhus Universitet:
o Bålhygge på Bellevue strand
o Quiz på Studenterhuset
o Rebus rundt om i Aarhus
o Fredagsbar
o Danmarks største fredagsbar i Universitetsparken
o Fotballkamp (AFG – Randers)
o Dagsturer til byer/ steder i Danmark
o Ulike temakvelder på Studenterhuset
o Tequila-tirsdag
o Basketballkamp

Vi har også funnet på en god del ting her nede utenom arrangementer fra universitet. Vi har blant annet vært på en del håndballkamper rundt om. Tog-mulighetene fra Aarhus er veldig bra, så en god mulighet til å reise litt rundt i nærområdet og generelt i Danmark. Vi har også tatt turen til andre store byer som København, Odense og Aalborg. Vi har også vært på Chris Holsten konsert i sjølveste Aarhus. Det blir også arrangert fredagsbarer på hvert fakultet hver fredag etter skolen, og alle er velkomne selv om man ikke studerer på det fakultet. Dette er noe som virkelig bør oppleves.
Det finnes mange koselige kafeer rundt i byen som også kan anbefales. Vi har prøvd oss i det kreative hjørnet ved å male keramikk. Aarhus har utrolig mange fine parker og strender som vi fikk testet ut i starten av semesteret.
Når vi var på vandretur med Friluftsliv fant vi «Traktortræk», som vi bare måtte se på. Og siden jeg er fra gård og landet, passa dette meg perfekt og var veldig gøy.
Gøy å komme seg litt rundt å få sett andre steder også, ikke bare byer.
Danmark er kjent for sine flotte julemarkeder, så desember går til å reise på alle julemarkeda rundt om i nærheten og få litt julestemning før man reiser hjem til jul.

Hvordan bodde jeg?

Jeg fikk tidlig svar fra Aarhus Universitet at jeg hadde fått plass og kommet inn. Via noen kjente fra Danmark fikk jeg fort tips at det var lurt å begynne tidlig med å se etter et sted å bo hvis jeg ikke skulle ha studentbolig. Jeg søkte på studentbolig for en sikkerhet, men leita også etter kollektiv, tenkte det var koseligere og lettere å komme mer inn i den «danske» kulturen og bo sammen med andre. Fant etter hvert to kollektiv der de som leide ut rommet også skulle på utveksling. Så dette passa perfekt med perioden jeg skulle være i Danmark. Reiste derfor ned i slutten av april for å kikke på leilighetene, og endte opp med den ene. Utrolig koselig og rolig sted å bo i Aarhus, og bare 4 minutter å gå til der Idræt har alle forelesningene sine på Frederiksbjerg.

Jeg bor sammen med to danske gutter; Mikkel og Mathias. Vi er jevnaldrende og begge to studerer på Aarhus Universitet. Jeg har vært veldig heldig med sted å bo. Leiligheten ligger nærme Instituttet for idræt, der jeg har alle forelesninger. Det tar 15 minutter å gå inn til gågata i Aarhus, og det samme til sentralbanestasjonen så vil si dette er veldig sentralt. Frederiksbjerg er også et rolig boligstrøk, nærme grønne og skjønne omgivelser som parker og skog med masse tur- og løpestier.
Leiligheten er ganske romslig og utstyrt med alt man trenger. Jeg betaler 4500kr danske, som er noe av det billigste man kan finne her i sentrum. Vi i kollektivet spiser middager sammen iblant, ser på tv sammen og drikker vin. Men det er også helt lov til å slappe av aleine hvis man ønsker det. Siden alle studerer, er vi overraskende lite hjemme alle sammen til samme tid. Gutta er også flinke til å holde orden på fellesområdene, så det fungerer helt fint å bo med gutter Språket har gått seg til og vi skjønner hverandre ganske bra.
Det som var genialt å leie rommet til ei annen som skulle på utveksling, var at jeg kom til møblert rom, så trengte bare å ta med meg klær, tannbørste og pc.
En annen ting som jeg syntes har vært fint med å bo med noen «lokale» er at de har mye kunnskap og erfaring fra før av å bo her, så hvis jeg lurte på noe, om det var hvordan kollektivtransporten fungerte eller hva hvilken melk som var «vanlig», kunne de hjelpe meg.

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Aarhus Universitet er et stort universitet. Det har et hoved-universitet, og så har det et par andre steder rundt byen som også tilhører universitet, men har forelesninger i egne bygg. Som blant annet Idrett og Ingeniør f.eks.
Instituttet for idrett er ikke veldig stort, men har det som trengs. De har flere klasserom og en stor forelesningssal. De har også et lite treningsrom i kjelleren som er gratis for oss på idrett.

Andre fasiliteter på skolen:
o Stor bevegelsessal
o 4 store fotballbaner
o Stor idrettshall med svømmehall
o Lab
o Leserom

Det er en kantine på skolen, men den blir bare brukt til arrangementer. Men det er et bygg ved siden av som også tilhører Universitet som har kantine for de som trenger det. God og varm mat hver dag. På hoved-universitet er det et stort fint bibliotek som henter «Det kongelige bibliotek», som kan anbefales. Der er det flere steder å lese, studere, drikke kaffe eller få seg litt massasje i digge stoler. Der er det også flere kantiner med godt utvalg av mat til en grei penge.

Var det kulturforskjeller?

Mange tenker at Norge og Danmark er veldig like med tanke på kultur og mat osv. Og ja det er mye likheter, men jammen er det noen forskjeller også. Danskene er bittelitt annerledes enn oss nordmenn. De er veldig høflige og hyggelige mot alle. Virker som at folk stoler veldig mye på hverandre her. De henger ut klær i gatene, som folk kan vipse for og ta med seg. De lar også barn sove i vogner ute i gatene aleine, og låser sjeldent døra. Dansker er mye ute og spiser, om det er lunsj eller middag.
Perioden jeg har vært her har den norske krona vært veldig svak, noe som har gjort det litt dyrt å være nordmann her nede.
Så akkurat det er en negativ ting med lånekassa og stipend, for skulle gjerne vært samme ordning som hjemme der man får lån og stipend hver måned, ikke alt på en gang før man reiser på utveksling.

Tips hvis man reiser til Danmark; ha med eller lei sykkel. Det har man mye bruk for her i byene. Aarhus er en sykkelby og man kommer seg langt på kort tid samtidig som man får sett mye fint.

Hvordan var studiet?

For å finne ut av hvilke kurs jeg ville ha her i Danmark gikk jeg inn på kurskatalogen til Aarhus Universitet; https://kursuskatalog.au.dk/da?year=2023-2024 og søkte på Idrettsvitenskap som bacheloren her i Aarhus heter. Så da var det bare å finne ut av hva som var interessant og som oppfylte 30 studiepoeng. Jeg valgte da 4 forskjellige kurs, for her nede har de store fagene bare 10 ETC, så måtte her flere fag her enn i Norge.
Jeg valgte:
o Prestasjonsoptimering, talentutvikling og coaching (10 ETC)
o Frivillighet og idrett (10 ETC)
o Kropsbasis (5 ETC)
o Friluftsliv (5 ETC)

Jeg syntes disse fagene hørtes interessante ut, og det var god informasjon på kurskatalogen om alt, bortsett fra en ting; det står ikke hvilke kull som har de ulike fagene. Jeg tenkte at alle var for de som gikk 5 semester, samme som meg. Det viste seg at det ikke var. Jeg går derfor med både 1-, 2- og 3-klassinger. Noe som gjør at jeg har 3 forskjellige klasser å forholde meg til i de 4 forskjellige kursene jeg går. Dette var litt skuffende, får det er mange forskjellige mennesker å forholde seg til og ulike timeplaner som innimellom har krasjet. Dette syns jeg burde vært informert bedre. Jeg prøvde tidlig i semesteret å bytte bort de to minste fagene til et annet med 10 ETC, men dette viste seg å ikke være så lett.

Jeg fikk godkjenning fra USN at det var i orden, men man gjorde ikke slik her i Aarhus. Så jeg fikk ikke byttet. Noe som var litt skuffende i starten, men nå som jeg nærmer meg ferdig har det gått bra, men har gått glipp av litt forelesninger og gruppearbeid her og der på grunn av dette.
Men sett bort fra dette har jeg vært fornøyd med kursene jeg valgte. Foreleserne her er veldig flinke, hyggelige og behjelpelige. Størrelsene på klassene er forskjellige. I Prestasjonsoptimering-faget og Frivillighet-faget er det samme klasse, og vi er ca. 15. Dette er et valgfag de kan velge å ta på 5.semester. Kropsbasis er med de som går 1.semester og der er vi ca 25 i gruppe A som jeg er i, og til sammen er det 3 grupper så en del flere der. Samme er det i Friluftsliv. Det faget er med de som går 3.semester, men delt opp i 3 grupper på ca 20 per. Så det har vært mange fine folk og blitt kjent med.
Det er lite obligatoriske forelesninger i de ulike fagene.
I Kropsbasis er det ikke en slutteksamen, men flere små læringsprøver i løpet av semesteret som man må få godkjent for å få faget godkjent. Læringsprøvene har vært tester igjennom turning, produkt ved bruk av musikk, undervisningsprøve der vi har hatt klassen en time og et fremlegg av hva vi til slutt har lært gjennom dette semesteret.

I Prestasjonsoptimering har vi en obligatorisk forelesning, resten er frivillige, men nyttige og spennende å få med seg. Vi har hatt besøk av flere som jobber innenfor talentutvikling osv. Her er det en muntlig eksamen i midten av januar.
Frivillighet og Idrett er det også en obligatorisk dag og resten er frivillige, men her også har vi hatt besøk og besøkt ulike organisasjoner her i Aarhus som har vært interessant. Her er den en skiftelig oppgave som skal leveres, og så er det muntlig eksamen i januar ut fra denne oppgaven.
I friluftsliv har vi hatt en teoretisk forelesning og en praktisk forelesning i uka. Vi har blant annet hatt klatring, terrengsykling, orientering og vinterbading. Vi har også vært to helger på turer; kanotur og vandretur. Disse to turene er obligatoriske, samt at man må bestå en orienteringsprøve for å kunne gå til eksamen. Dette kurset varer bare frem til uke 42, som vil si at det er muntlig eksamen i «høstferien» her nede.

Jeg har forelesninger hver dag. Etter uke 42 er torsdagene fri, som blir brukt til å gjøre oppgaver eller utforske Aarhus. Er sjeldent forelesningene på skolen varer mere enn 4 timer. Så som regel har timene holdt seg slik, hendt det har blitt litt endringer, men stort sett gått greit.


Siden dansk og norsk er ganske likt i skrivemåten har jeg kunnet skrevet alle oppgaver på norsk, noe som har vært deilig for meg. Har skriv på dansk på gruppeoppgaver, men det har gått fint. Alle fagene jeg har tatt har gått på dansk. Måtte konsentrere meg en del i starten for å henge med, men tilvenninga gikk veldig fort av språket så det har ikke vært noe problem for meg.

En annen ting her i Danmark er som regel alle eksamener etter nyttår, noe som kan være litt problematisk for oss som skal tilbake å skrive bachelor i Norge. Men jeg har vært i kontakt med USN og universitet her nede, og fått søkt om å ta de to muntlige eksamener etter nyttår over nettet, og det ble godkjent. Det gjør at jeg får med meg alt jeg trenger

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg vil gi utvekslinga mi en sterk 4 av 5. Eneste som trekker det litt ned var det med at man ikke fikk byttet fag. Men ellers er jeg storfornøyd med oppholdet mitt her nede.

Jeg anbefaler virkelig andre å reise, selv om det er til Australia eller Danmark. Det er en opplevelse som man seint vil glemme.
Ei jeg studerer med hjemme i Norge, angrer på at hun ikke reiste. Hun vurderte lenge, men valgt å ikke dra. Det angrer hun på den dag i dag. Så jeg vil oppfordre alle til å reise hvis tanken kommer!
Og ja, det er helt normalt å være litt nervøs i starten, men det går seg alltids til og man møter så mange hyggelige og snille mennesker. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått muligheten til å reise på utveksling. Det er nå man har muligheten til å oppleve slike ting.

Jeg reiste også aleine, noe som jeg ikke angrer på. Da er man nødt til å bli kjent med andre. Hadde selvfølgelig vært hyggelig og hatt med noen flere ned hit, slik at de også kunne opplevd dette. Men det går fint å reise på utveksling aleine. Man finner alltid noen andre hyggelige mennesker å være sammen med, og skape mye minner sammen med.

Min opplevelse totalt

Bra
Bra
Bra
Bra
Bra
Les mer om Aarhus University (AU)
Dette reisebrevet handler om
done AU
done Denmark
done Idrett, trening og ledelse

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren