Kamilla fra visuell kommunikasjon ved Queensland University of Technology

- Utveksling gir så mye, både i form av akademisk læring, men også personlig. Man blir mer selvstendig, samtidig som at man får oppleve en helt ny kultur!

Hvem er jeg?

Jeg heter Kamilla Olsen Skjørland og tar en bachelor i visuell kommunikasjon ved Campus Drammen. Jeg går nå tredje året, og dro på utveksling til QUT på mitt femte semester. Jeg valgte å dra på utveksling først og fremst fordi jeg ville oppleve noe helt nytt! Jeg har også alltid drømt om å reiste til Australia, så da tenkte jeg: Hvorfor ikke gripe muligheten nå som den lå rett foran meg?


Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg søkte til denne partneren fordi fagene virket veldig interessante! På visuell kommunikasjon hadde vi også muligheten til å dra til Sidney, men jeg syntes at QUT virket mer spennende.

Hvordan var mottagelsen?

Mottagelsen ved institusjonen var veldig god! De første ukene hadde vi såkalt «orientation week» med diverse arrangementer og velkomstinfo.
Både medstudenter og ansatte var veldig imøtekommende og hyggelige. Det var også flere internasjonale studenter ved QUT, så man følte seg ikke alene som utvekslingsstudent. Under orientation week fikk man være med på diverse ting som skjedde rundt på campus og i byen. Merk at dette er noe man må melde seg på i forkant, det gjør man inne på selve nettsiden til QUT etter man har fått opptak. Gjelder å være først ute på noen av disse arrangementene da de er veldig populære!

Fasiliteter på campus

QUT består av to campus: Kelvin Grove, som ligger litt utenfor byen, og Gardens Point, som ligger midt i byen. Jeg hadde alle mine fag på Kelvin Grove.
På begge campusene er det egne bygg med diverse kafeer og restauranter som man kan kan besøke hvis man har lyst på noe å spise eller drikke. Veldig lett tilgjengelig og flere forskjellige alternativ. Det finnes også en studentbar på hvert av campusene. Begge campus har også et treningsstudio som man kan betale litt for å gå på som er ment for studentene på QUT.

Universitetet har gode helsetilbud, det var veldig lett å bestille for eksempel en legetime hos et av campusene hvis behovet skulle dukke opp. Det kunne man gjøre via en app. Man betaler litt for det, men dette kan man søke om refusjon for i etterkant fordi vi som studenter reiser med en egen helseforsikring fra Norge som gjelder i Australia. Bare husk å ta vare på kvitteringen!

Også kjekt å vite: QUT har store bibliotek over flere etasjer! Her finnes det diverse grupperom, egne "båser" som man kan sitte å jobbe i og også egne områder hvor man kan få ro til å lese.

Hvordan bodde jeg?

Jeg bodde i studentbolig midt i byen, ganske nærme det ene campuset. Utrolig sentralt og sosialt, og det var også flere nordmenn som bodde der! Det går gratis shuttlebuss fra campuset i byen til det andre campuset, som er veldig kjekt hvis man bor i byen og går på campuset litt utenfor byen, og omvendt.
Prisen på studentboligen var litt høy, men jeg syntes det var verdt det fordi det føltes veldig trygt. Jeg bodde i kollektiv med fire andre studenter, og vi delte på to bad. Flere av disse studentene var også internasjonale, så vi hadde litt til felles der. Jeg søkte om bolig ganske tidlig, fordi de blir tatt fort, så lurt å være tidlig ute!

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Boligprisene er omtrent det samme som i Norge. Spørs veldig om du ønsker å bo sentralt eller litt utenfor byen, det er gjerne litt billigere utenfor byen.
Matpriser var også ganske likt som i Norge, bort sett fra frukt og grønt som var en del billigere. En avokado kostet 1 australsk dollar, noe som tilsvarer ca. 7 norske kroner, kontra her i Norge hvor den gjerne kan koste rundt 20-30 kr.

Hvis du skulle ha en middag på restaurant, så vil jeg si at det også var veldig likt som her. Spørs litt hvilke restauranter man dro på selvfølgelig, men på de fleste stedene kostet ting det samme som her. Alkohol var billigere enn i Norge! Men, de selger ikke noe alkohol i dagligvarebutikken. De har diverse egne butikker for alt av alkohol. Noe alkohol som for eksempel øl var billigere ute på byen enn det er her hjemme, typisk pris var rundt 50-60 kr for ølen.

Offentlig transport i landet var ganske så greit. I Australia kjøper du et såkalt «Go-card» som du får tak i på omtrent alle kiosker, og som du kan bruke på all kollektivtransport (tog, buss og ferge). Dette koster 10 dollar når du kjøper det første gang, og du fyller på etter behov. Jeg vil si det var litt billigere for kollektiv der enn her i Norge, jeg tror jeg fylte på kortet mitt to eller tre ganger i løpet av tiden jeg var der, og da fylte jeg på ca 20 dollar hver gang, som tilsvarer litt under 200 norske kroner.

Det var veldig lettvint å komme seg diverse steder i og utenfor byen. Både tog og buss har hyppige avganger og i Brisbane er det også mulig å ta ferge opp og ned elva som gjør det veldig enkelt å ferdes mellom plasser. Hvis du vil dra på en helgetur anbefaler jeg å kikke på hostell fremfor hotell! Priser på hotell og lignende vil jeg si var ganske likt som i Norge. Når vi reiste på tur så booket vi oss inn på hostell fordi det var det rimeligste alternativet. Dette er også veldig populært i Australia, så kan anbefales dersom man ønsker å dra på tur uten å bruke for mye av budsjettet på det.

Var det kulturforskjeller?

Brisbane er en veldig moderne by, og jeg føler at den har en litt «yngre» vibe, med et yrende uteliv og restauranter langs hele elva. I tillegg er det flere store parker rett i nærheten av byen som man kan dra til hvis bylivet blir litt stressende, noe som var veldig deilig.

Australia og Norge har noen likheter i forhold til kultur til tross for at det ligger såpass langt unna. Det var likevel noen små forskjeller. Menneskene var mye mer vennlige enn det kanskje nordmenn går for å være! Et eksempel er hvis man tok buss - da hilste gjerne passasjerene til buss-sjåføren eller sa «tusen takk for turen». Dette var veldig typisk, og det ser man ikke så ofte her i Norge. Det var også helt vanlig at man ble spurt om hvordan dagen din var når du kom inn i en butikk av de ansatte.

I og med at Australia er et engelsk-språklig land, så følte jeg at det gikk ganske fint med språket. Eneste var hvis jeg kom over noen som hadde veldig bred australsk aksent, da kunne det fort gå litt i ball. Noen av foreleserne på universitetet snakket veldig bredt – da var det bare å spisse ørene og høre litt ekstra godt etter.

Jeg lærte masse utenom pensum, takket være at jeg ble kjent med noen lokale der nede. Lærte meg en del ord og uttrykk, og lærte også at australiere liker å forkorte ord, for eksempel «brekkie» som er frokost på norsk, og «sunnies», som er solbriller. En annen ting jeg ikke visste var at de har laget små tau-broer mellom trærne for koalaer slik at de trygt kan krysse veien!

Hvordan var studiet?

Emnene jeg tok på QUT var:
- Writing the short story
- Design visualisations
- Photomedia and art practice
- Introduction to media and entertainment industries

Det var generelt litt mer arbeidsbelastning på QUT enn her ved USN. Typisk for noen av fagene var at vi fikk diverse «hjemmelekser» som var forventet at man skulle gjennomføre før neste forelesning eller workshop. Brukte litt mer tid på skolearbeid for å henge med på de forskjellige fagene, men til gjengjeld så var det mye kortere, faktiske undervisningsdager på universitetet i form av forelesning eller workshop.

Undervisningen i fagene var delt opp i workshops og tutorials, hvor workshops inneholdt mer praktisk tilnærmet jobbing gjerne sammen i grupper, og tutorials var mer teoribasert og vi satt i en forelesningssal. I mange av fagene tok de opp forelesningene på video slik at man kunne få tilgang til de hjemmefra, noe som var veldig kjekt hvis man skulle bli syk eller ikke hadde mulighet til å møte opp. Selve læringsutbyttet var veldig bra! Jeg følte at oppsettet rundt emnene var ryddige og ordentlige, slik at man lettest mulig kunne følge med og forstå hva som skulle gjøres gjennom hele semesteret.

Oppsummert så syns jeg det både var veldig lærerikt men også utfordrende å studere i utlandet versus i Norge. Arbeidsmengden var til tider litt krevende å henge med på, men dette er veldig varierende fra fag til fag tror jeg. Samtidig var det utrolig spennende å få oppleve et helt annet studiemiljø! Fagene jeg tok var veldig interessante, og det var gøy å lære om noe helt annet som jeg ikke ville ha gjort hvis jeg kun tok fag her hjemme det semesteret istedenfor å dra ut.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg anbefaler absolutt alle som har mulighet til å reise på utveksling. Hele opplevelsen gir så mye, både i form av akademisk læring, men også på personlig plan. Man blir mer selvstendig, samtidig som man opplever mye nytt og spennende. Det er også en stor bonus at man får oppleve en helt ny kultur og møte masse nye mennesker. Det er en sjanse man ikke kan la gå og som jeg kan garantere at man ikke kommer til å angre på. Jeg ville ikke vært foruten!

Lurer du på noe? Ta kontakt!
E-post: kamillaolsenskj@gmail.com
Instagram: kamillaolsens

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Queensland University of Technology (QUT)
Dette reisebrevet handler om
done QUT
done Australia
done Visuell kommunikasjon

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren