Internasjonal Markedsføring i Madrid

Anders har studert et semester i Spania og skriver: "Jeg har fått mange venner fra forskjellige land, jeg har blitt kjent med spanskkultur og andre kulturer. Ta språkkurs! Lær deg basic spansk samtidig som du skaffer deg venner som du kan utforske Madrid med! Dra på utveksling!"

Hvem er jeg?

Anders Elden studerer opprinnelig Internasjonal Markedsføring ved Campus Bø, men studerte i høst et semester ved Universidad Rey Juan Carlos i Madrid.

Jeg har alltid vært interessert i Internasjonalisering, lære om andre kulturer og språk. Jeg dro aldri på utveksling under min første bachelor, og planen var egentlig ikke å dra på utveksling på Internasjonal Markedsførings bacheloren heller, men som ting endret seg! Jeg manglet bare 3 fag igjen for å fullføre bacheloren.

Jeg tenkte, hva er egentlig så internasjonalt med Internasjonal Markedsføring bacheloren om man ikke drar på utveksling og får internasjonal erfaring?

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg tenkte veldig mye på hvor jeg ville dra, hva passer best for meg sosialt og faglig? Det er ikke alltid lett å velge, men de kriteriene jeg vurderte var det sosiale, faglige og sist men ikke minst økonomien! Jeg var egentlig fast bestemt på California eller Australia, pga. det faglige og sosiale, men husleia i California er ganske dyr og det var utrolig mange norske som dro til Australia, så jeg ente til slutt med Universidad Rey Juan Carlos i Madrid! Jeg valgte Madrid for å bli kjent med en kultur som er veldig forskjellig fra Norsk kultur, og ikke minst for å lære mer spansk. I tillegg så får man Erasmus stipend ved å studere i europeiske land.

Jeg anbefaler at du ser igjennom hvilke fag du kunne interessert deg for, og velge så mange som mulig så lenge de ikke krasjer med hverandre. Det er god oversikt over hvilke fag som går på hvilke semestere og hvilke årstrinn(1-4), og den store bonusen er at hele graden går på engelsk, enten om det er Økonomi, turisme eller markedsføring. Husk at du også kan velge fag som er obligatorisk i Norge, så lenge det sammensvarer med faget hjemme i Norge, jeg sendte fag beskrivelsen av faget til faglærer i Norge for å høre om det sammen svarer med faget som blir undervist hjemme i Norge. Anbefaler å gjøre dette før du reiser mtp tid osv.

Hvordan var mottagelsen?

Når det kommer til Madrid så har de et fantastisk metro system som jeg aldri har sett maken til, «The Tube» i England er ikke i nærheten engang! Som student under 25 år har du mulighet til å bestille ett «Transport Card» som gjelder for metroen, bussen og tog innad i Madrid for kun rundt 200kr per måned (2019). Man skjønner egentlig ikke hvor stor byen Madrid er før man kommer ditt og metroen strekker seg over hele Madrid. TTT = Ting tar tid i Spania, så jeg venta ekstra lenge på opptaksbekreftelsen fra URJC som tok ganske lang tid, men alt gikk bra til slutt.

De essensielle tingene man trenger å skaffe seg etter man har fått godkjent opptaket og før man drar til Madrid er: Hybel/leilighet som ligger på rundt 500 euro i måneden (2019) og bestille transport kortet! (Du kan bestille det til CityLifeMadrid sånn at du kan hente det på kontoret deres når du kommer til Madrid). Jeg anbefaler også å melde deg opp som fadderbarn ettersom nesten alle studentene får sin egen fadder som kan hjelpe deg med forskjellige spørsmål. Jeg valgte også ANSA som reiseforsikring, ettersom de er billigst (se USN sine sider).

Hvordan bodde jeg?

Hovedsakelig så burde du bo innenfor M30 sona (står tydelig på metro kart), det er litt mindre trygge nabolag utenfor. Jeg valgte å bo sentralt for å ha lett tilgang til alt som skjer. Puerta del Sol regnes som hjertet av sentrum i Madrid, og «Centro» som står på kartet er faktisk litt utenfor. Malasaña er «studentnabolaget» i Madrid, her bor det veldig mange studenter, og er mange restauranter og barer som studenter ofte drar til. Men fortvil ikke om du ikke finner noe der, så lenge du bor nær metroen og i nærheten (15-20min) av Puerta del sol så går det helt fint. Markedsføring ved URJC foregår på campus Vicalvaro som er ca 30-40min unna Puerta del Sol (metro Sol), noe man blir vant til etter 2-3 dager, fordi metroen går hvert 5minutt, og det går veldig kjapt. Per dags dato så går også Business Administration og Tourism på Vicalvaro og Economy foregår på Quintana (som er 20min gåavstand fra Sol) du finner denne informasjonen på URJC nettsida.

Mine anbefalte nabolag:

- Malasaña (Studentnabolag)

- Sol (Puerta del sol) eller i nærheten av Sol

- Chamberi/Argüelles (litt utenfor puerta del sol, men rett ovenfor Malasaña og kun ca. 20min gå avstand fra Sol)

- Lavapies (litt sør for sentrum, og litt annerledes)

- La Latina

Gjør litt «research» over hvilke av nabolaga passer deg best og du finner flere nettsider på URJC sin nettside over boliger, i tillegg til de som er der så har du «idealista».

Var det kulturforskjeller?

Du merker fort at klassekulturen er veldig annerledes enn hjemme i Norge. Spanjoler er veldig imøtekommende, snakksomme (litt for mye, siden de snakker selv om læreren snakker) og sosiale! Spanjolene velger å ta hele bacheloren på Engelsk for å praktisere og forbedre engelsken sin, så du har en del spanjoler i hvert eneste fag, noe som er en stor bonus at det ikke bare er utveksling studenter. De er veldig imøtekommende, jeg ble invitert på lunsj av to forskjellige vennegjenger ila første uka mi der, og deretter fortsatte det. Spanjoler er veldig imøtekommende og sosiale på generell basis, restaurant prisene er veldig rimelige i Spania, så det er mye lettere og ta seg råd til å spise lunsj og/eller middag med klasse kammerater og andre venner. De har litt andre måltidstider i Spania. Mange spiser gjerne frokost på skolen, lunsj er for spanjoler flest rundt klokka 14/15 og middag er ikke før klokka 21 eller senere! Å ha med unger ut klokka 22/23 er heller ikke uvanlig. Spanjoler flest er nok mye mer ute en hjemme i Norge, fordi prisene er veldig rimelige, men dette er også ganske farlig for deg som student! De kan feste hver dag, kun fest i helgene er ikke et konsept her, her kan man dra ut på en Søndag eller Mandag. Det går ganske greit i starten, men blir en del vanskeligere senere.

Madrid er en stor by, hovedstaden i Spania med utrolig mange muligheter. Du har alt der, det eneste som mangler er stranda og vintersport for de som er interessert i det. Men fortvil ikke, det er kun rundt 2timer med hurtigtog til Valencia og Middelhavet. Du har så mye forskjellige restauranter fra forskjellige land langt ifra Spania. Du har visse distrikter i byen som er flerkulturelle og har alt fra Meksikansk, Japansk, Koreansk, Kinesisk, Indisk, Cubansk, Brasiliansk, Argentinsk til Italiensk. Det skulle ikke forundre meg om hele Mellom og Sør-Amerika er representert her. De har også veldige mye flere muligheter for veganere, vegetarianere og personer med gluten. («Sin gluten!»)

Du har klubber, barer, pubcrawls, taktopper med fine utsikter til «fjelltopper i nord». Du har gode organisasjoner som arrangerer noe nesten hver dag, av event’er til turer rundt i Spania eller til f.eks Portugal. ESN (Erasmus Student Network) er som en fadderorganisasjon + mye mer, som arrangerer forskjellige venter og turer, i tillegg har du noen som ikke har noe med studenter å gjøre som Smart Insiders og City Life Madrid, men som studenter velger å benytte seg av tilbudene deres. Gratis Yogatimer, dansetimer og ikke minst «Language Exchange» møter er også noe de tilbyr her. For fotball interesserte så er det faktisk ikke veldig vanskelig å få billetter til Real Madrid og Atletico kamper (i hvert fall ikke CL og mot mindre gode lag). Jeg dro på Real Madrid mot Real Valladolid og Atletico mot Real Madrid og mot Leverkusen. Transportkortet ditt tar deg til både Santiago Bernabeau og til Wanda, så du betaler ikke noe ekstra for reisen. Prisen varierer fra ca. 40 euro til 110 (spørs hvem de spiller mot).

Hvordan var studiet?

Universitet systemet i Madrid fungerer på en annen måte enn det gjør hjemme i Norge, du har en del arbeid igjennom semesteret (kommer an på hvilke fag du tar), men arbeidet gjelder som % av sluttkarakteren din.

Du kan velge hvilke fag du vil ha så lenge det er greit for studieveilederen din hjemme i Norge. Den første uka/ to første ukene bruker de til introduksjon av fagene de underviser i, dette inkludere grunnlaga for sluttkarakteren din. Utfordringen er at alle lærerne følger forskjellige opplegg. Noen har veldig mange presentasjoner (nesten hver time), andre har færre presentasjoner, men mer gruppe arbeid og andre har midtveisprøver, noen har kun en midtveisprøve eller innlevering og slutteksamen. I noen tilfeller så er det noen av presentasjonene, gruppearbeidene, innleveringene eller prøvene teller % hvis av slutt karakteren din. Så du kan oppnå % av sluttkarakteren din før de endelige eksamene. Si f.eks 2 gruppearbeid teller 30% av sluttkarakteren din, mens den endelige eksamen teller 70%. Som nevnt tidligere så er utfordringen at det gjøres forskjellig i hvert fag, og du må finne ut av hvilket system de forskjellige lærerne følger. Men fortvil ikke, det blir automatikk i det etter hvert, og du kan endre på «Learning Agreement’en» din og velge bort fag du ikke vil ta, og ta på nye fag som du syns er mer interessante.

Jeg valgte til slutt:

- Financial Accounting
- Sales Management
- Strategic Management
- Product Policy
- Consumer Behavior
- Industrial and Services Marketing

Et annet tips er og melde seg opp på Intensivt språkkurs i Spansk via URJC sida, dette var noe av det beste jeg gjorde! Lærerne var kjempe flinke, og jeg skaffet venner der som jeg beholdt igjennom hele utvekslingsperioden. Kurset foregår rett før semesteret ditt starter. De har språkkurs for nybegynnere, middelnivå og for viderekommende. (Beginner A1-A2, Intermediate og Advanced B1+).

Som nevnt har jeg fått mange venner fra forskjellige land, jeg har blitt kjent med spanskkultur og andre kulturer. Jeg har fått et høyere nivå i Spansk. Etter alle gruppearbeida på skolen har jeg blitt kjent med at folk fra forskjellige kulturer jobber forskjellig, men har også noen likheter med hverandre. Å studere på Engelsk istedenfor Norsk var ikke et problem for meg, men å forstå lærerne var noe varierende, men det gikk fint. Man burde virkelig sette seg inn i hva de forskjellige lærerne gjør i praksis i timene, fordi det er noen som f.eks har helt tilfeldige prøver eller opplyser om at du skal ha en presentasjon neste time. Så du får ikke alltid veldig mye tid på å forberede deg. Det er litt mer uorganisert ift prøve datoer, innleveringer osv. De dukket plutselig bare opp, men dette var spesielt i Sales Management. Men du lærte deg da å takle å jobbe under stress, noe som kan være nyttig for arbeidslivet. Man vet jo ikke alltid om nye prosjekter og diverse, og noen ganger er fristen snar.

Anbefaler jeg utveksling?

Alt i alt syns jeg det var veldig givende å dra på utveksling, du tenker kanskje at det ikke trengs fordi, du har ikke tenkt til å flytte fra Norge? Men, hva om du skal jobbe i en internasjonal bedrift i Norge? Hva om du har lyst på en jobb, og den jobben er i en flerkulturell bedrift?

Å lære seg å jobbe på forskjellige måter, med forskjellige mennesker med forskjellige kulturer og arbeidsvaner, skaffe seg et nettverk av venner fra forskjellige land og kanskje lære seg et nytt språk, synes jeg er veldig givende.

Ta språkkurs! Lær deg basic spansk samtidig som du skaffer deg venner som du kan utforske Madrid med! Dra på utveksling!

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Universidad Rey Juan Carlos (URJC)
Dette reisebrevet handler om
done URJC
done Spania
done Internasjonal markedsføring og reiseliv

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren