Helsefremmende arbeid ved Maastricht University

"Dette er et universitet med muligheter, kompetanse fra alle verdensdeler og Maastricht er gode på å utveksle og dele på sin kompetanse."

Hvem er jeg?

Camilla tar master i helsefremmende arbeid. Hun var midt i en aktiv hverdag med jobb, deltidsstudier og to barn, men kastet seg på muligheten om utveksling. Elbilen ble pakket og sammen brukte de sommerferien på en kjøretur nedover i Europa til Maastricht University i Nederland.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Rundt juletider i 2018 lå det en liten boks på førstesida på USN hvor det stod: «Vil du ta utveksling?»

- Jeg søkte bare for å se om det var mulig å gjøre det her med barn. Å reise som student utenlands hadde jeg lagt litt vekk, da det er mye planlegging for barna og meg. Jeg måtte også finansiere dette selv fordi jeg har brukt opp min kvote hos Lånekassa, forteller Camilla.

Dette var første gang en student fra master i helsefremmende arbeid reiste på ordinært utvekslingsopphold i et helt semester, og avtaleporteføljen for studiet var ikke ferdig gjennomarbeidet. På nettsidene stod det kun listet mulighet til Island, så Camilla søkte dette. Etter at søknaden kom inn ble det klart at dette universitetet tilbød ikke det som var nødvendig for at semesteret i utlandet skulle bli godkjent, og ved noen administrative grep ble det klart at avtalen med Maastricht University benyttes for Camillas utvekslingsopphold. Faglig sett var dette svært god match.

- Jeg ble lettet og glad da Nederland ble en mulighet, da det praktisk sett fremstod lettere å utveksle til Maastricht. Jeg fikk informasjon fra USN om å søke Erasmus+ stipend, og i tillegg til ordinært stipend fikk jeg ekstramidler siden jeg reiste med barn.

Hvordan var mottagelsen?

Reiser man med barn er det mange ting som må i boks. Begge barna er i skolealder, så noe av det første Camilla måtte finne ut, var hvilke skoler de kunne gå ved og hvordan man søkte om dette.

-Videre i prosessen undersøkte jeg mulighetene for barna og jeg fant fort ut av at den internasjonale skolen UWC passet godt. Skolen har omkring 500 elever og de kommer fra hele verden. Systemet til UWC er svært effektivt og de er gode på nye studenter, da det er tilflytting og fraflytting jevnt. Internasjonal skole er kostbart, men jeg opplever vekst og progresjon faglig og i språkutviklingen forHalloween begge barna. UWC er en ressurssterk skole og det er tett kontakt blant foreldrene.

Camilla forteller at de også reiste på et besøk til Maastricht påsken i forkant. Skolen inviterte familien på besøkstur for intervju og vurdering om barna kunne få komme inn på skolen.
- Foreldregruppen er godt organisert og tilbyr språkkurs til foreldre som gjennomføres av andre foreldre. Det er et godt innarbeidet sosialt nettverk, med tilbud om ulike aktiviteter og sosiale arrangementer for foreldrene. Ett av høydepunktene var en Halloween-fest med 500 deltakere arrangert av foreldre. Foreldre med lang erfaring av å organisere denne tradisjonen gjorde denne festen helt rå med blant annet Haunted house og «The best costume of the year» konkurranse.

Det tok litt over to uker før barna kom inn i det store nye skolesystemet. Å komme fra en liten skole i Sandefjord til en International skole var et sjokk og det var utfordrende med ny skole, nye venner og engelsk som språk. Dette har gikk seg og UWC er dyktige på å inkludere nye elever med ulike nasjonaliteter.Skolebuss

Som heltidsstudent ved Maastricht University, var det ofte forelesninger frem til 18:00 på kveldene. Camilla var derfor nødt til å ha en SFO-ordning som kunne passe for dem. Tilbudet gjennom den private ordningen English Childcare Maastricht var åpent frem til 18:30 de fleste ukedager, og ble løsningen for familien. Her henter SFO barna med buss og de får servert ettermiddagsmåltid.

Fasiliteter på campus

Da alle tre har opplevd sykdom og behov for helsetjenester i løpet av semesteret, har de virkelig fått prøvd ut systemet i Nederland. Camilla forteller at HELFO-kort fungerer godt om man må til legevakt. Etter å være registrert i Nederland kan man få egen fastlege (GP), men systemet kan oppleves som usystematisk med tanke på prøvetaking og oppfølging, og det er også svært restriktivt med for eksempel å gi penicilin. Ved langvarig sykdom og legeerklæring ble løsningen å få denne støtten fra lege i Tyskland.

Hvordan bodde jeg?

- Å bo sentralt i Maastricht er dyrt, og det er vanskelig å skaffe korttidsleie. Jeg reiste ned i forkant på en kort tur og sjekket ut boligmuligheter. Vi var heldige da jeg fant en leilighet med halvårskontrakt gjennom et meglerfirma.

I Maastricht er det ganske likt prisnivå som i Norge, med tilnærmet Oslo-priser på leiligheter. Som student med barn kan man ikke bo på studenthus da det ikke lagt opp til det i Nederland.
Det er få biler i byen og det er lettere å komme seg rundt på sykkel i sentrum. I tillegg er det dyrt å parkere i byen, og vanskelig å finne ledig parkering. Camilla søkte om parkeringstillatelse og kunne da parkere i bestemte soner i nærheten av leiligheten de bodde i.

Hvordan var studiet?

Selv om Camilla er deltidsstudent i Norge, var hun heltidsstudent ved Maastricht. Dette er emnene hun tok i løpet av semesteret:

Emner
EPH401-4 Introduction to Governance and Leadership in European Public Health 5 ECTS
EPH401-2 Measuring and Comparing Health in Europe - Quantitative and Qualitative Approaches 5 ECTS
EPH401-6 Public Health Leadership Strand ATUM 6
EPH400-3 Identifying and Assessing Good and Best Practices in Health 5 ECTS
EPH400-4 Europe as one Zone - European Health Law & Policies: The Translation of Evidence into Norms 5 ECTS


- Under introduksjonsdagen informerte professoren som var emneansvarlig om at de som var interesserte, kunne søke om å delta i seminaret Public Health Law i Salzburg. Jeg søkte og ble én av seks som fikk plass!

Maastricht University har et slogan som er «The Extra Mile» og forklares med at hvis man vil oppnå noe, er det mulig, men man må jobbe hardt for det.

- Det forventes at vi studenter må følge med på en helt annen måte enn på USN, det skjer noe hele tiden. De fleste studentene kommer rett fra bachelorgrad, da det ikke er krav til relevant arbeidserfaring. Masterforløpet er 60 studiepoeng, og er et fulltidsløp ved Universitetet i Maastricht. Studentene arrangerer sosiale arrangementer hvor man går ut og diskuterer fag.

Camillas vei videre ble tydeligere da en gjesteforeleser fra Universitetet i Cambridge holdt forelesning for studentene:

- Jeg hadde en tanke om at han muligens kunne veilede på min masteroppgave, da han er ekspert på autime og forsker på psykisk helse, rus og avhengighet. Det er noe som interesserer meg og som jeg ønsker å skrive masteroppgave knyttet til. Jeg kontaktet han etter forelesingen og vi avtalte et møte. Jeg er så heldig og har nå fått et samarbeid med universitetet i Cambrigde og han skal være min veileder sammen med veileder fra USN. Mastergraden skal skrives på engelsk, og etter jul skal jeg konkretisere tematikk for masteroppgaven.

Camilla beskriver tempoet og studiemengden som høyere enn i Norge. Det er innleveringer, eksamener og oppgaver fortløpende i hvert emne. Arbeidsmetoden problembasert læring (PBL), krever at studentene er aktive hele tiden, og det er obligatorisk fremmøte. Studentene blir vurdert for deltakelse i forelesningene og i PBL-gruppene.

Anbefaler jeg utveksling?

Dette eventyret har vært helt unik, og jeg er svært glad for at vi har fått mulighet til å studere i Nederland. Å reise med barn på utveksling er absolutt mulig, men det krever planlegging og at alle nødvendige tjenester fungerer, som for eksempel tannlege og fastlege. Veien videre blir å planlegge med USN og Universitetet i Cambridge om videre masterskriving på nyåret.

Camilla anbefaler Universitetet i Maastricht til alle som skal studere i utlandet, og understreker at dette er et universitet med muligheter, kompetanser fra alle verdensdeler og at de er gode på å utveksle og dele på sin kompetanse.

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Universiteit Maastricht (UM)
Dette reisebrevet handler om
done UM
done Nederland
done Samfunn og helse

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren