Grunnskolelærerutdanning i København

Espen på utveksling i Danmark
Espen på utveksling i Danmark
Espen på utveksling i Danmark
"Jeg anbefaler virkelig å dra på utveksling til København. Særlig for deg som vil på utveksling, men ikke så langt unna."

Hvem er jeg?

Hei, jeg heter Espen og studerer grunnskolelærer 5-10 trinn på USN Drammen, og er på utveksling i København.

Fasiliteter på campus

I København studerer jeg på Købehavns Professionshøjskole Campus Carlsberg som er et splitter nytt området bygget på de gamle lokalene til Carslberg bryggeri.

Hvordan bodde jeg?

Når det kommer til bolig så er det greit å være tidlig ute. Du får ett tilbud fra skolen om bosted, hvis du ønsker å be de om hjelp, men det var veldig dyrt i mitt tilfelle. Men det er ikke så vanskelig å finne noe rimeligere på det private markedet.

Tips til sider for å skaffe seg bolig på privatmarkedet:
- https://www.boligportal.dk/: største boligsiden i Danmark. Du betaler for et abonnement som gir deg tilgang til å søke på boliger. Virker seriøst, og flere av utleierene er på utkikk etter Erasmus + studenter.

- https://www.dba.dk/: Danmarks svar på finn.no. De fleste av boligene her linkes til boligportalen som du må betale for, men ikke alle.

Tips til facebooksider som kan være til hjelp når en leter etter bolig:
- Nordmenn i København: Her fant jeg min bolig ved å legge ut en «ønskes leid» annonse. Ellers legges det ut mange boliger her også. Foregår også litt kjøp og salg.

- Norske studenter i København: Lignende den over, men for studenter.

- Sjømannskirken i København: Veldig fint sted å komme til om man har litt hjemlengsel. De arrangeres middager med jevne mellomrom til en rimelig penge, og selger også noen norske varer (melkesjokolade, kvikk lunsj etc.) Du kan også legge inn bestillinger der. De har også noen arrangementer som julebord, egne studentmiddager, konserter o.l.

Var det kulturforskjeller?

De danske studentene er litt tilbaketrukne og jeg har fått et inntrykk av at de sliter mer med å forstå oss, enn vi dem. Bortsett fra dette, er livet i København svært bra. Dansker er generelt sett hyggelige mennesker og deres kultur er ganske lik vår egen, men de har kanskje hakket bedre manerer. Det er alltid noe å finne på om det skulle være Tivoli, karaoke, rolig gåtur i en av de store parkene, shopping på strøget eller en kopp kaffe på en koselig café. Det er lett å komme seg rundt med sykkel, buss, tog eller metro.

Tips til transport:
- DSB: Danmarks vy / ruter / reiseapp. Her kan du kjøpe billetter og sjekke reiser. Google maps veibeskrivelse og kollektivvalg fungerer også ypperlig.

- Rejsekort: er et must om du skal benytte deg mye, eller lite av kollektivtransport. Du får 20% rabatt utenom rushtid på reiser. For å få det må du møte opp på hovedbanegården og ha med to former for ID. Pass og flyttemelding f.eks. ID 2 må være utstedt av offentlig myndighet (gjerne fra Norge). Ellers er det veldig greie på hovedbanegården. De snakker gjerne engelsk og er veldig hjelpsomme.

Helt til slutt vil jeg anbefale sykkel. Jeg tok med sykkel på danskebåten og har ikke angret. Det er så godt tilrettelagt, og det er oftere raskere å sykle enn å reise kollektivt.

Hvordan var studiet?

Jeg tar fagene Nordic model, Innovation lab og Bevægelse i skoledagen. Jeg skulle egentlig ta det siste faget på engelsk, men det var fullt så jeg fikk tilbud om å ta det på dansk og tok den utfordringen.

Alle fagene har én undervisningsdag i uka. Alle fagene er veldig praktisk anrettet, og det er lite «klassisk forelesning» og veldig mye praktiske øvelser. Fagene har også lagt til rette for et lite praksisopphold, eller samarbeid med danske skoler. Foreleserne er også veldig flinke med pensum og det meste av pensum er gratis, i hvert fall i mine fag, og ligger på itslearning og jeg har kun trengt å kjøpe én bok.
Et lite «sjokk» i undervisningen er at det er veldig få pauser. I løpet av 3-4 timer med undervisninger er det kanskje én ordentlig pause, men det løses på andre måter underveis med praktiske øvelser, gruppearbeid og brain breaks.

De ansatte er veldig hyggelige og er flinke til å legge til rette for studentene om det skulle oppstå noe.

Det å studere på engelsk har ikke bydd på de store utfordringene. Foreleserne er stødige og tar det pent så alle får med seg det som blir sagt og gjentar det gjerne. Det å være på en forelesning på dansk derimot krever mer konsentrasjon, men går overraskende greit. Det hjelper veldig å lese pensum på dansk mellom hver forelesning!

Tips: Last ned Itslearning appen. Hold kontroll på timeplanen og forelesningene.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg anbefaler virkelig å dra på utveksling til København. Særlig for deg som vil på utveksling, men ikke så langt unna.
Les mer om Københavns Professionshøjskole (KP)
Dette reisebrevet handler om
done KP
done Danmark
done Grunnskolelærerutdanning for trinn 5 til 10 (lektorkompetanse)

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren