Christine fra innovasjon og teknologiledelse ved Chalmers

- Kort sagt, utvekslingsoppholdet mitt ved Chalmers var en eksepsjonell reise, og jeg vil absolutt anbefale alle å gripe sjansen til å oppleve utveksling til denne skolen.

Hvem er jeg?

Jeg heter Christine Solem, er 27 år, og kommer fra Bærum. Til vanlig går jeg master i Innovasjon og teknologiledelse ved Universitetet i Sør-Øst Norge, Campus Kongsberg. Mitt utvekslingshalvår tilbragte jeg på Chalmers tekniske høyskole i Gøteborg, under fakultetet for Entreprenørskap.

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Siden jeg startet masteren, har jeg hatt lyst til å dra på utveksling. For meg handlet det om mer enn bare å trå utenfor komfortsonen – det var en sjanse til å vokse både personlig og faglig, og samtidig ha det gøy. Å utforske et nytt land og møte folk fra hele verden gjorde utvekslingsprogrammet til en unik mulighet.

Hvordan var mottagelsen?

Med studiebakgrunn innen innovasjon og teknologiledelse føltes Chalmers i Gøteborg som det perfekte stedet for utveksling, da de legger stor vekt på denne studieretningen. Partnerinstitusjonen har også vært veldig behjelpelig fra starten med alt fra før avreise til ankomst, hvilket gjorde opplevelsen mindre stressende. Skolen tiltrekker seg et dynamisk fellesskap av internasjonale studenter, og til tross for at jeg var i Sverige, åpnet dette opp for rike kulturelle utvekslinger og en uventet bredde av internasjonale vennskap. Utvekslingsoppholdet har ikke bare gitt meg faglig innsikt, men også lært meg mye om meg selv. Å håndtere utfordringer, tilpasse meg nye omgivelser og være mer spontan til alle muligheter jeg ble gitt på utvekslingen, er bare noe jeg har lært om meg selv dette semesteret. Alt i alt har det vært en skikkelig bra opplevelse som har gjort studietiden min ekstra minneverdig.

Hvordan bodde jeg?

I Gøteborg opplevde jeg utfordringer med å finne bolig, noe som ble tydelig da jeg fikk tilbud om plass ved skolen. Jeg følte meg heldig da jeg etter hvert sikret meg et rom i en leilighet gjennom bekjentskaper, rett ovenfor veien til mitt fakultet – helt perfekt med andre ord. Jeg delte bolig med en person som var noen år eldre enn meg og lokalkjent i Gøteborg, hvilket gjorde overgangen enkel og bidro til å integrere meg raskt sosialt også utenfor skolen.

For de som ikke ønsker å finne bolig selv, er det også muligheter til å bo på campus, men det er viktig å være tidlig ute for å sikre seg plass. For de som foretrekker å bo utenfor campus, kan jeg anbefale å utforske mulighetene på Hemnet.se.

Hvordan var prisene sammenlignet med norske?

Det er ikke så store prisforskjeller i Norge og Sverige, men det er enkelte ting som er en god del billigere i Sverige. Allikevel kom stipendet fra Erasmus+ godt med under oppholdet, da det ikke er like billig som en del andre land.

• Bolig: Jeg betalte 4000SEK, men her var jeg heldig. Gjennomsnittet på bolig ligger rundt 7000SEK i måneden.

• Mat på butikken: Maten på butikken er varierende i pris ut ifra hvilken butikk man drar til, men velger man Willys ovenfor Coop er utvalget bedre og mye billigere enn i Norge. Drikkevarer på systembolaget er også mye billigere i Sverige enn på Vinmonopolet her hjemme.

• Restauranter: Gøteborg bugner av restauranter og er for det meste en god del billigere enn i Norge, men dersom man går for restaurantene som er åpnet nylig er prisene noenlunde det samme. Litt annerledes enn i Norge, har de dog her spesielle lunsj menyer med veldig gode priser, der et måltid ligger på 120 SEK.

• Offentlig transport: Månedskortet koster rundt 600SEK og er lignende Ruter sitt og gjelder for både buss og trikk. For meg som bodde midt i sentrum og rett ved siden av skolen var det å kjøpe månedskortet ikke nødvendig da det var gå avstand til alt, og dersom jeg hadde behov kjøpte jeg enkeltbillett. Jeg brukte derfor ikke mye penger på transport i måneden, og det gjorde heller ikke mange av mine medstudenter.

• Tips: Som student ved Chalmers har man tilgang til en app som heter Mecenat. Her får man rabatter på mange severdigheter, butikker, hoteller og annet som gjør det billigere å utforske Sverige eller andre deler av Sverige.

• Helgeturer: Buss og tog er ikke dyrt i Sverige, så det er ganske rimelig å komme seg rundt til andre byer som Stockholm og København. En bussbillett til disse stedene ligger på rundt 300SEK.

Var det kulturforskjeller?

Under min utveksling i Gøteborg, la jeg merke til noen kulturforskjeller mellom Norge og Sverige. En av de tydelige forskjellene var kanskje tempoet i hverdagen. I Gøteborg virket det som om folk tok seg mer tid, både i sosiale settinger og i daglige gjøremål. Dette ga meg en annen opplevelse av tid og prioriteringer. Et annet aspekt var språket. Selv om både Norge og Sverige har sine respektive versjoner av skandinavisk, var det likevel små nyanser i uttrykksmåter og ordvalg som kunne oppleves annerledes. Det var en interessant oppdagelse å se hvordan kulturelle nyanser også reflekteres i språket.

Videre var det bemerkelsesverdig å oppleve hvordan feiring av høytider og tradisjoner kunne variere. Selv om det er mange likheter, har Norge og Sverige sine egne unike måter å markere og feire spesielle anledninger på. Dette ga meg en dypere forståelse av kulturelle nyanser og lokale skikker.

Samtidig fant jeg også mange felles trekk og likheter som gjorde det enkelt å føle seg hjemme. Den skandinaviske kulturen legger vekt på fellesskap, gjestfrihet og vennlighet, men det skal sies at svenskene er litt mer åpne og festklare enn oss nordmenn, men dette var bare positivt for en som ønsket å møte nye og ha det så gøy som mulig.

Hvordan var studiet?

Studieoppholdet ved Chalmers var en ekstremt spennende opplevelse. Emnene som fokuserte på innovasjon, teknologiledelse, og entreprenørskap ga meg en dyp forståelse av fagområdet, og undervisningen var både krevende og engasjerende. Professorer var veldig kompetente og tilgjengelige for oss studenter, og de oppmuntret til aktiv deltakelse og diskusjon i klasserommet.

Chalmers vektlegger sterkt den praktiske anvendelsen av teoretisk kunnskap, og mange av kursene involverte prosjektarbeid og samarbeid med industrien. Dette ga meg uvurderlig erfaring og innsikt i hvordan teori kan implementeres i reelle prosjekter. I løpet av utvekslingssemesteret valgte jeg fag som "Innovation and Industrial Dynamics," "Strategy Creation and Change," "Strategic Management," og "Creating New Business," alle med 7,5 studiepoeng, tilsvarende systemet hjemme. Dette gjorde det enkelt å planlegge og oppfylle kravene for forventet studiepoeng ved USN.

Chalmers semester er delt inn i to terminer, med to fag per termin. Hvert fagene jeg hadde har opptil 8 eksamener, hver med variabel vekt. For å bestå hvert fag kreves det minimum en C i alle eksamener, selv de som teller bare 5%.

Den internasjonale atmosfæren ved Chalmers, med studenter fra ulike nasjonaliteter, skapte et dynamisk læringsmiljø. Samarbeidet med mennesker med variert bakgrunn og erfaring bidro betydelig til å utvide mine perspektiver og styrke mine mellommenneskelige ferdigheter.

Alt i alt var studiet ved Chalmers utfordrende, men enormt givende. Jeg føler meg godt forberedt med både teoretisk kunnskap og praktisk erfaring innen innovasjon og teknologiledelse etter mitt opphold ved skolen og dette var noe jeg vektla da jeg valgte skole for utvekslingen.

Anbefaler jeg utveksling?

Studieoppholdet mitt ved Chalmers var virkelig fantastisk, og jeg vil virkelig anbefale utveksling til alle! Å ha sjansen til å utforske en ny kultur, møte folk fra hele verden og fordype seg i fagområder ved en anerkjent institusjon som Chalmers, var virkelig en opplevelse uten sidestykke.

Oppholdet ga meg ikke bare teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter innen mitt fagfelt, men det åpnet også dører for nye vennskap, spennende eventyr og minner for livet. Den akademiske og gode student atmosfæren på campus, kombinert med det vibrerende utelivet i Gøteborg, skapte en unik balanse mellom studier og moro.

Utvekslingsprogrammet ga meg muligheten til å utfordre meg selv, vokse som individ og få et globalt perspektiv. Fra å delta i spennende arrangementer og idrettsaktiviteter til å utforske steder i og rundt Gøteborg, var hvert øyeblikk en glede. Kort sagt, utvekslingsoppholdet mitt ved Chalmers var en eksepsjonell reise, og jeg vil absolutt anbefale alle å gripe sjansen til å oppleve utveksling til denne skolen. Det er en mulighet for personlig og faglig vekst, nye vennskap og en overdådig dose av glede og eventyr.
Les mer om Chalmers University of Technology (Cth)
Dette reisebrevet handler om
done Cth
done Sweden
done Innovasjon og teknologiledelse

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren