Barnevern i et flerkulturelt samfunn ved Hanze University

Susanne på ESN samling i Nederland
"Jeg angrer så absolutt ikke på at jeg dro på utveksling, selv om jeg var eneste student som dro til Groningen. På den måten har det gitt meg en ekstra utfordring ved at jeg har måttet klare meg selv i et nytt land, med en ny kultur og i møte med nye mennesker"

Hvem er jeg?

Jeg heter Susanne, 25 år gammel, studerer Barnevern i et flerkulturelt samfunn ved Universitetet i Sørøst-Norge, campus Porsgrunn. Jeg har valgt å ta min siste praksis i Groningen, Nederland. Jeg er en person som alltid har ønsket å se verden og hva den har å tilby – så hva er vel bedre enn å gripe muligheten for internasjonale praksisstudier?

Hvorfor søkte jeg meg til denne institusjonen?

Jeg valgte Nederland som destinasjon fordi jeg tenkte at det ville bli morsomt og lærerikt å lære mer om forskjellene mellom to land som tilsynelatende stiller likt i forhold til velferd for sine innbyggere. I tillegg gjorde det jo ikke noe at Erasmus+ tilbyr stipend for utvekslinger i Europa.

Hvordan var mottagelsen?

Groningen er en by det er lett å være sosial i. Det er utallige butikker og kafeer. Stadspark er en kjempestor park i byen som har et fotballstadion, veddeløpsbane og en liten plass med husdyr som er fint for familier. Hver tirsdag, fredag og lørdag er det marked i sentrum der man får kjøpt frukt, grønnsaker, brød, korn, nøtter, ost, kjøtt og fisk. Det er billigere enn butikken og veldig populært. I tillegg er det mange matboder der, så om du ønsker å prøve Stroopwaffel eller Kibeling anbefaler jeg en tur til markedet når det er helg!

Videre kan Groningen by på utallige sportsforeninger som du kan bli medlem av i løpet av ditt opphold, dersom du ønsker å prøve en ny sport eller vedlikeholde favorittsporten fra Norge.

Som utvekslingsstudent valgte jeg å bli medlem av ESN (International Exchange Erasmus Student Network). Jeg har i praksisperioden deltatt på ulike arrangementer de holder for studenter i Groningen, blant annet ESN Introduction Week og helgetur til Strasbourg. Dette har gitt meg mange nye bekjentskaper, og det er en flott måte å «kickstarte» et søk etter nye venner! Det var også ESN som introduserte meg for alle sportsmulighetene Groningen kan tilby oss studenter. Jeg visste om ESN lenge før jeg dro til Groningen, men deltok ikke før de satte opp ESN Introduction Week ved semesterstart i februar. Dette angrer jeg noe på, så jeg anbefaler alle som ønsker et tilsvarende praksisopphold som mitt å søke opp og finne ut hva ESN gjør der du er student for å bli kjent med byen du skal studere i og treffe nye mennesker. De har tross alt 40 lokallag over hele Europa!

Hvordan bodde jeg?

Groningen er en veldig fin by å bo i som utvekslingsstudent. Den er liten, selv om den er stor, lett å orientere seg i, trygg å gå rundt i alene, og menneskene her er superhyggelige og hjelpsomme. Byen ligger nord i Nederland, men alle de store byene som Haag, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam ligger kun 2-3 timer unna med tog. Groningen ligger ikke så langt fra grensen til Tyskland heller. Ettersom Nederland er et lite land, kan man som student rekke å se mye av landet i løpet av en 3 måneders praksisperiode. Til alle dere som lurer på Nederland som destinasjon for praksis eller andre typer studier: REIS, MEN VÆRE TIDLIG UTE I BOLIGJAKTEN! I Nederland er det en generell norm og forventning om at studenter skal fikse bolig selv. Dette kan være en utfordring i Groningen da det er over 60 000 studenter her. For min del gikk søknadsprosessen veldig greit med tett oppfølging fra USN sin side og imøtekommende professorer på Hanze University som tilbød meg Jongerenwerk Barkema & De Haan som praksisplass. Jeg kan med hånden på hjertet si at utdannningsreisen min i Groningen har vært en læringskurve preget av «Learning by doing» - men både veiledere i Norge og veileder og kollegaer i praksis har vært utrolig hjelpsomme slik at jeg har fått tett oppfølging og den hjelpen jeg har trengt underveis.

Var det kulturforskjeller?

Jeg opplever at menneskene jeg har møtt i Nederland preges av å være kulturelt åpne og inkluderende. Overalt hvor man ferdes blir man møtt av smil og vennlighet, men også ærlighet. «Dutch people» sier ting som de er og er veldig direkte i sin kommunikasjon. Hjelpsomhet er kanskje et ord som er gjennomgående i mine erfaringer og som står klarest for meg som noe svært positivt. Samfunnet og kulturen for meg er preget av internasjonalisering – uansett hvor du reiser snakker folk gjerne på engelsk til deg og forteller deg gjerne om historie og viktige hendelser eller arrangementer som preger den nederlandske kulturen den dag i dag. De er svært imøtekommende og nysgjerrige også på den kulturen man selv kommer fra. Transportmiddelet som tar deg raskest frem i Groningen er uten tvil sykkel. Det er et godt kollektivtransporttilbud her, og interessant nok tar det dobbelt så lang tid å ta buss som det gjør å sykle. Det sies at alle sykler i Groningen er stjålet. Som mange andre studenter i Groningen valgte jeg å leie «Swapfiets» (leiesykler – for studenter koster det 12 EUR i måneden å leie). Det er et kjempetilbud for studenter til en rimelig penge, og det minsker sannsynligheten for å få sykkelen din stjålet.

Hvordan var praksisen?

Jeg har praksis ved en ungdomsorganisasjon som heter Jongerenwerk Barkema & De Haan. Den ligger i Baflo, ca. 20 minutter med tog nord for Groningen. Det er en privat organisasjon som arbeider direkte med ungdom, med utgangspunkt i det de kaller «care work». Dette kan best sammenliknes med støttekontakt eller råd og veiledning i norsk sammenheng. De jobber også med forebyggende arbeid, noe de kaller for «Street work» eller «Prevention work». Videre driver de oppsøkende arbeid på arenaer eller arrangementer der ungdommen også befinner seg for derigjennom å se og lære hvilke utfordringer som finnes blant ungdom og om det er noe spesielt som må tas tak i. I tillegg jobber de med internasjonale aktivitetsprosjekter, slik som Erasmus+ ungdomsutvekslinger. Min hovedoppgave i praksis har vært å planlegge en slik ungdomsutveksling. Et slikt prosjekt innebærer mye kontortid, noe som kanskje kan være litt ensidig i forhold til hvilken oppfatning vi gjerne har av hva sosialt arbeid handler om.

Siden min oppgave i praksis dreier seg om internasjonale aktivitetsprosjekter, har jeg ikke fått arbeidet så mye med de andre områdene Barkema & De Haan jobbet med. Jeg har deltatt på møter og noen få «eventer» som andre jobbet med for å få et lite innblikk i den helheten som preger organisasjonens arbeid. Jeg har derfor også gjort mye research på egenhånd i løpet av praksisperioden. Sammen med andre studenter på praksisplassen samarbeidet vi om å se på og lære om likheter og forskjeller mellom sosialarbeid i norsk og nederlandsk kontekst. I tillegg har jeg ofte vært i kontakt med lærerne på Hanze University som har vært veldig imøtekommende og hjelpsomme, også når det kom til å hjelpe meg med å finne artikler og forskning som kan gi meg enda større kunnskap om Nederland og sosialt arbeid.

Jeg har lært veldig mye om meg selv som menneske og som fagperson. Selv om jeg har arbeidet med et internasjonalt aktivitetsprosjekt, mener jeg absolutt at dette har vært en verdifull erfaring jeg ikke ville vært foruten. Jeg har selv vært deltakende i Erasmus+ utvekslinger tre ganger tidligere. Jeg har sett verdien av å reise ut, møte andre mennesker og lære av dem. Derfor ser jeg på oppgaven min i praksis som unik; jeg har fått se hvor mye arbeid som ligger bak en utvekslingsuke fylt med aktiviteter, mennesker, positivitet og læring. Veilederen min har hele tiden arbeidet tett sammen med meg i mitt prosjekt. Det som kanskje overrasket meg mest har vært hans engasjement for min læringssituasjon og mitt velvære mens jeg var der. Han tilbød å hjelpe meg med fritidsaktiviteter og hvilken typisk «Dutch» mat som bare måtte testes! Han, som alle andre jeg møtte, var veldig hyggelige og hjelpsomme. Du kan spørre om hva som helst, og de hjelper deg. Også lærerne i Norge har vært tilgjengelige og veldig hjelpsomme. Det har vært en trygghet for meg som reiste på egenhånd til Nederland.

Anbefaler jeg utveksling?

Jeg angrer så absolutt ikke på at jeg dro på utveksling, selv om jeg var eneste student som dro til Groningen. På den måten har det gitt meg en ekstra utfordring ved at jeg har måttet klare meg selv i et nytt land, med en ny kultur og i møte med nye mennesker. Les gjerne innlegget mitt i Khrono om hvorfor JEG ANBEFALER ABSOLUTT ALLE Å DRA PÅ UTVEKSLING!

Min opplevelse totalt

Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Veldig bra
Les mer om Hanzehogeschool Groningen (HHVG)
Dette reisebrevet handler om
done HHVG
done Nederland
done Barnevern

Sjekk ut alle stedene du har mulighet til å dra med utvekslingsvelgeren