Hovedverneombud

Hovedverneombudet (HVO), står i spissen for en vernetjeneste på 38 verneombud som skal bidra til å sikre et godt arbeidsmiljø ved USN.

Hovedverneombudet skal veilede og bistå de lokale verneombudene, og samordne deres arbeid. Hovedverneombudet er også ansattes representant i utvalg som behandler saker som kan ha betydning for arbeidsmiljø.

For alle ansatte

Alle ansatte, også ledere, har et verneombud som de kan ta kontakt med ved bekymringer for arbeidsmiljø knyttet til dem selv eller en kollega. Det er viktig å vite at verneombud har taushetsplikt, men også plikt til å melde forhold videre til ledelse, dersom de kan innebære helsefare.

keyboard_backspace Du finner ditt verneombud på intranett for ansatte.

Vernetjenesten ved USN 2024

Det er arbeidsgiver som har ansvaret for at alle ansatte har et godt arbeidsmiljø. Verneombudene skal samarbeide med ledere om å skape trygge arbeidsmiljø, både fysisk og psykososialt. Det siste er nå også vektlagt mer i arbeidsmiljøloven. Verneombud skal ikke bare samarbeide med leder, de har en selvstendig påse-plikt til å følge med på og melde fra om kritikkverdige forhold knyttet til arbeidsmiljø.

I USN sin samarbeidsrutine mellom leder og verneombud heter det at leder skal ta med verneombud på råd under planlegging og gjennomføring av det systematiske HMS-arbeidet og andre tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet. Leder og verneombud skal møtes minst en gang i semesteret.
Anette Nordheim Fredly hovedverneombud Universitet i Sørøst-NorgeDet er Anette Fredly som er hovedverneombud ved USN. HVO representerer verneombudene i møter med ledelsen. Ved inhabilitet hos verneombud eller hvis en sak omfatter flere verneområder er det naturlig at saken tilfaller HVO.