– Dette helt nye studietilbudet bygger på vårt vellykkede program Bærekraftig ledelse, sier Benja Stig Fagerland, som er førstelektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Hun har arbeidet med og forsket på sosial bærekraft internasjonalt i 24 år. Fagerland har i løpet av disse årene opparbeidet seg et stort internasjonalt nettverk hun benytter i undervisningen ved USN.

Hun er blant invitert med i Copenhagen Business School ESG tenketank, og sammen med professorer ved Stanford University, Berkeley og CBS jobber hun med ny forskning og publiseringer innen feltet. De planlegger blant annet å gjennomføre en sustainable leadership/social Sustainability/AI forskningsworkshop på Stanford sammen med utvalgte teknologiske virksomheter i Silicon Valley.

Mer enn bare miljøvennlige praksiser

Bærekraft er et vidt begrep som brukes på mange måter. Strategisk bærekraft krever dyp og praktisk forståelse av samspillet mellom bærekraft, teknologi, ledelse, soft skills og strategi  Emnet fokuserer på å gi deg teori og praktiske verktøy. Du skal bli i bedre stand til å beherske dette samspillet, i en tid preget av konstante endringer, drevet fram av den raske teknologiutviklingen.

– Strategisk bærekraft er ikke bare en trend, det er en nødvendighet i en verden drevet av konstante endringer og teknologisk fremgang. Det krever en dyptgående forståelse av samspillet mellom bærekraft, ledelse, strategi og implementering. Vi må ikke bare lede endringer, men mestre kunsten å lede i endring. Gjennom utforsking av komplekse temaer som kunstig intelligens, algoritmer og sosial bærekraft, rustes vi med teori og praktiske verktøy for å navigere gjennom den doble omstillingen og implementere robuste strategier for en bærekraftig fremtid, sier Benja Stig Fagerland.

Ved hjelp av AI, kunstig intelligens og eksterne eksperter og ledere som gjesteforelesere gir videreutdanningen i strategisk bærekraft deg praktiske verktøy og teknikker som er kritiske for å drive bærekraftig endring. Du får jobbe med reelle casestudier og prosjektarbeid som ikke bare utdyper forståelsen din, men som også forbedrer evnen din til å implementere effektive bærekraftsløsninger i enhver organisasjon.

– Vi forstår at studentene våre har forskjellige behov, og har designet emnet, arbeidskrav og eksamen for å være praksisnært, fleksibelt og hensynsfult i forhold til dette. Innholdet i pensumet er direkte relevant og anvendelig. Du skal kunne integrere dine nyvunne kunnskaper og ferdigheter i ditt daglige arbeid umiddelbart, forsikrer Benja Stig Fagerland.

Portrett av Benja Stig Fagerland. Foto: Thomas Hartvig Olesen/Cavour WomanSTRATEGISK BÆREKRAFT: Benja Stig Fagerland har utviklet og underviser i emnet Strategisk bærekraft. (Foto: Thomas Hartvig Olesen)


Fornøyde studenter

Videreutdanning i strategisk bærekraft er utviklet fra en annen videreutdanning: Bærekraftig ledelse, som har mange fornøyde studenter:

 

"Kurset bærekraftig ledelse gir kompetanse og innsikt i hvordan vi kan få en bærekraftig utvikling sett opp mot personell, samfunnet, de lagte rammene, politiske føringer og innføring av nye arbeidsmetoder samt digitalisering og bruk av kunstig intelligens." Ledere ved Drammen Sykehus.

" Supre forelesere med stor faglig tyngde og kompetanse. Anbefales på det varmeste." Ada Wierød, Avdelingsoverlege, Revmatologisk Avdeling, Vestre Viken HF.
 

Gjennomsiktighet er viktigere for forbrukerne

En stadig viktigere trend i det digitale grønne skiftet er kravet om gjennomsiktighet. Forbrukerne har strengere krav til hva som ligger bak produktene og tjenestene de kjøper. Det må virksomhetene svare opp.

– Vi ser et økende krav fra både forbrukere, kunder og samarbeidspartnere og ikke minst investorer, om at pengene følger de som jobber grønt – og samtidig oppfyller andre bærekraftskrav knyttet til sosiale forhold og selskapsstyring, sier Fagerland.

Benja Stig Fagerland

Nett- og samlingsbasert

Studiet er nett- og samlingsbasert. Nærmere informasjon om undervisningsdatoer kommer

  • Samling 1: Innovasjon og framtidsperspektiver
    • Strategisk bærekraft og lede i endring
  • Samling 2: Strategiutvikling
    • Strategisk KI planlegging og implementering
  • Samling 3 (Digital): KI, soft skills og sosialbærekraft
    • KI ledelse - styring og administrasjon
    • Sosial bærekraft og ansvarlig teknologibruk
  • Samling 4: Implementering
    • Implementering av strategi og innovasjon

Studiet avsluttes med en individuell hjemmeeksamen over tre dager, hvor alle hjelpemidler er tillatt.

Fire kjappe om strategisk bærekraft

  1. Hvem har nytte av å studere strategisk bærekraft?
    – Alle formelle og uformelle ledere som ønsker å bli bedre rustet til både endringene og kravene som kommer.
     
  2. Teori eller praksis?
    – Vi ønsker at studiet skal være veldig praksisrettet, og at det skal gi umiddelbar lærings- og forretningsverdi for deltakerne. Dette innebærer at vi legger opp til praktiske oppgaver som kan relateres til egen virksomhet, men også at deltakerne reflekterer og lære av hverandre og på tvers av sektorer og bransjer. Vi vet at dette gir høy verdi for arbeidslivet.
     
  3. Hva vil du at studentene skal oppnå?
    – Jeg vil at de skal føle at de kan sette i gang med omstilling, og at de får en forståelse av hvor de skal starte og sette inn handlinger og aktiviteter.
     
  4. Min bedrift er ikke så stor – er det noen vits for meg å studere dette?
    – Dette er et EU-krav som også norske virksomheter – uavhengig av størrelse – må forholde seg til før eller senere. For eksempel vil kunderelasjonen til en bank kreve at virksomheten kan rapportere på valgte bærekraftsmål, og at det gjøres transparent og gjennom hele verdikjeden til virksomheten.