Sarkis Younan ønsket seg et yrke med kundebehandling, og hans store drøm er å starte en egen bedrift.

– Jeg har alltid vært glad i å jobbe, og jobber gjerne lange dager. I tillegg har jeg god erfaring med kundebehandling, og vil gjerne jobbe med mennesker. Min store drøm er å starte noe for meg selv, forklarer Sarkis.

Likevel synes han det var vanskelig å velge en utdannelse, og traff ikke helt på første forsøk.

– Etter videregående tok jeg to år fri, der jeg jobbet og sparte penger. Deretter var målet å bli historielærer, men jeg fant raskt ut at det ikke var noe for meg. Historie er artig, men å studere det var noe helt annet. Det ble for mye akademisk skriving og alt for mye lesing.

Sarkis fullførte det første året med historie, og tok så en ny runde i tenkeboksen. Han ønsket seg en treårig utdannelse som ga gode jobbmuligheter, men synes det var vanskelig å velge riktig studium. Det var kjærestens venninne som tipset ham om optometriutdannelsen.

– Etter en bachelorutdanning er det lett å få jobb med god lønn, og det er gode muligheter for å starte for seg selv. Kombinasjonen av en praktisk jobb innen helse med salg og kundeservice er perfekt for meg. Jeg ble helt betatt, og bestemte meg for å søke plass ved neste opptak til Universitetet i Sørøst-Norge i Kongsberg.

Spennende og lærerikt studium

Etter å ha fullført nesten to år av utdannelsen, er Sarkis sikker på at han har truffet blink denne gangen.

– Studiet er utrolig spennende og lærerikt. Før hadde jeg ikke lyst til å ta en femårig utdannelse, men nå er synet mitt på master noe helt annet. Jeg kan godt tenke meg å ta en master innen optometri, sier den entusiastiske studenten.

Han er godt fornøyd med studiet på Kongsberg, som er Norges eneste universitetsutdanning for optikere.

Laber med toppmoderne utstyr

– Vi har toppmoderne utstyr som optikerstudentene kan bruke. Her er også Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse. Ved senteret utfører optikerstudenter undersøkelser under tett oppfølging av veiledere, og får hjelp og evaluering underveis.

Dette gir uten tvil god praktisk trening for jobben etter studiene.

Tett på bransjen og arbeidslivet

Hvert år arrangeres karrieredagen, der optikerkjedene samles for å holde foredrag og treffe studentene. På grunn av den store etterspørselen etter optikere, ønsker kjedene å rekruttere studenter til sin bedrift. De ulike aktørene i arbeidslivet arrangerer også jevnlig gratis kurs, seminarer og webinarer for optikerstudenter.

– NOF, Norges optikerforbud, er også tett på studentene og optikerne. Studentene blir møtt årlig av optikerforbundet og har gratis medlemskap i NOF så lenge de studerer. For optikere arrangeres det kurs for å holde seg faglig oppdatert. Dette er noe studentene liker veldig godt. Teknologien og faget ender seg over tid, og da er det en fint at forbundet passer på at det man har mulighet til å holde seg faglig oppdatert, sier Sarkis.

Karoline smiler og holder frem briller

Syn, helse og teknologi = optiker!

Vil du jobbe med mennesker og er interessert i teknologi? Sjekk ut optometri og bli optiker!

3 praksisperioder i en optisk forretning

I tillegg til praktisk trening under opplæringen er også studiene tett knyttet mot arbeidslivet, med tre praksisperioder i løpet bachelorstudiene.

Programkoordinator Elise Dees Krekling forklarer at du som optikerstudent er i praksis i en uke både første og fjerde semester, mens du i siste og sjette semester er åtte uker ute i praksis. Da jobber studentene 30 timer i uka. I tillegg har studentene observasjonsuker og intern praksis på synsklinikken på campus Kongsberg. Her kommer eksterne pasienter for synskontroll. 

Sarkis er ikke i tvil om at praksis er relevant for utdannelsen. 

– Tidlig i første året har studentene en uke praksis. Dette er veldig fin mulighet til å se hvordan en optiker jobber, samtidig som det knyttes bånd mellom student og arbeidssted. Det er nemlig mange optikerstudenter som får tilbud om jobb allerede i første praksisperiode. Jeg fikk denne muligheten, og jobber annenhver uke i butikken hos en optiker. Dette gir meg erfaring med jobben og jeg får være tett på arbeidslivet, forklarer Sarkis.

Andre året har studentene en uke praksis der de er enda tettere på optikeren.

– Her skal man nemlig observere optikeren lenger, og til og med utføre to synstester. Det er valgfritt hvor man ønsker å ta praksisen, så man har mulighet til å ta de tre praksisperiodene på forskjellige steder. På denne måten kan man danne seg et mye bedre bilde på hvor man ønsker å jobbe etter endt studium.

Tredje året har studentene 8 uker praksis, hvor man får prøve seg som optiker under tett oppfølging av en mentor.

– Det er også mulighet for å ta denne praksisen utenlands. Man kan for eksempel reise til Moldova, Madagaskar, Kenya eller Tanzania. Dette er spot on for de som ønsker å dra på utveksling og skaffe seg internasjonal erfaring, forklarer Sarkis.

Ettertraktet kompetanse

Optikere er svært ettertraktet på jobbmarkedet, og studentene opplever at optikerkjedene kjemper om å sikre seg nyutdannede ansatte.

– Rundt 50 % av optometri-studentene får tilbud om jobb før de er ferdige med studiene, og resten innen en måned etter endt studium.

Det er ingen arbeidsledighet blant optikere, og et kommende generasjonsskifte blant optikere gjør at det vil bli mange ledige stillinger i årene fremover.

Nå ser Sarkis frem til å fullføre utdannelsen og hjelpe andre mennesker med å se bedre.

– Syn er det uten tvil den viktigste sansen vi har. Å hjelpe andre til et bedre syn gir jobben mening, og er et viktig bidrag til samfunnet. Ønsker du deg en jobb som innebærer å jobbe med mennesker, helse og teknologi, er optiker yrket for deg, avslutter Sarkis.